Samaritan (2008)

Regie: Douglass Boswell | 13 minuten | korte film | Acteurs: Filip Peeters, Elke Dom, Bojan Van Damme, Veerle Baetens, Jesje De Schepper

‘Samaritan’ is een geslaagde minithriller die bij momenten futuristisch aandoet en niet alleen één van de personages over een ethische kwestie laat nadenken maar ook de kijker erbij betrekt. Het morele dilemma is knap gevonden en misschien wel helemaal niet zo vergezocht als op eerste zicht lijkt.

Een man ontvlucht het ziekenhuis met iemand op zijn rug. Vader en zoon zo blijkt. De actie van de vader wordt al snel in het juiste perspectief geplaatst. Samaritan is een lotingsysteem, live op tv te volgen, waarbij één gezond persoon als donor dient voor vijf zieke mensen. De donorwet die levens redt, luidt de slogan die uitgaat van de staat . Wanneer Jonas als winnaar uit de bus komt beseft hij de impact hiervan niet echt. Voor hem is het maar een spel. Zijn vader kent de consequenties wel…

“Is jouw zoon meer waard dan mijn zoon?”, vraagt een vader ergens. Douglas Boswell gebruikt een gewichtig onderwerp om zijn verhaal aan vast te hangen. Sta je zomaar je eigen vlees en bloed af? Zelfs als er anderen mee gebaat zijn? Het gegeven blijft nog lang na afloop in het hoofd malen, mede dankzij de kleine twist op het einde waardoor je een eerste mening over het uitloten van donors misschien moet herzien. Puik relaas dat best wel iets langer had mogen duren. Hier zit zelfs materiaal in voor een langspeelfilm.

Boswell kan beroep doen op twee topacteurs: Filip Peeters en Veerle Baetens, in weliswaar een bijrol. Maar toch, hun aanwezigheid tilt het niveau alleen maar omhoog. De uitbeelding van de tv-show oogt wel wat kitscherig maar dat was waarschijnlijk ook de bedoeling. De narratieve structuur is in stukken geknipt en niet helemaal chronologisch wat toch uitstekend past bij dit verontrustende toekomstbeeld.

Jochem Geelen