Sammy 2 – Sammy’s adventures 2 (2012)

Regie: Ben Stassen, Vincent Kesteloot | 90 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Hein Boele, Sander de Heer, Elaine Hakkaart, Noah Rust, Alexander Lamur, Daan van Rijssel

Met het schattige zeeschildpadje Sammy maakten we voor het eerst kennis in 2010. In de film ‘Sammy’s Avonturen: De geheime doorgang’ ging een toen nog piepjonge Sammy op een lange, vijftigjarige reis rondom de wereld, op zoek naar de vrouwelijke schildpad van zijn dromen, Shelly. Deze reis bracht de vrolijke Sammy op de meest uiteenlopende locaties om uiteindelijk, hoe kan het ook anders, zijn grote liefde Shelly te veroveren. Nu, ruim twee jaar na zijn eerste avontuur, zien we Sammy en Shelly weer terug in ‘Sammy 2’, met als subtitel ‘Sammy’s Nieuwe Avonturen’.

Aan deze niet al te sprankelende subtitel moeten we maar niet al te veel waarde hechten, want het avontuur dat achter deze naam schuilgaat is gelukkig wel wat spetterender. Sammy en zijn beste vriend Ray hebben inmiddels hun jonge jaren achter zich gelaten. Sterker nog, in de openingsscène worden ze opa. In datzelfde fragment gaat het eigenlijk al meteen mis wanneer de jonge babyschildpadden door een stel zeemeeuwen worden aangevallen. In een poging de baby’s veilig de zee in te krijgen worden Sammy, Ray en de twee net geboren zeeschildpadden Ricky en Ella gevangen genomen door vissers. Ricky en Ella weten te ontsnappen, maar Sammy en Ray komen in een groot aquarium in Dubai terecht waar ze samen met allerlei andere (exotische) zeedieren opgesloten zitten. De twee vriendenhebben vanaf dit moment maar één doel voor ogen en dat is ontsnappen om zo weer terug bij Ricky en Ella te komen.

Een stel zeedieren opgesloten in een aquarium, waar hebben we dit eerder gezien? Door de Belgische makers van ‘Sammy 2’ is duidelijk goed gekeken naar de Pixar-klassieker ‘Finding Nemo’ (2003). Want hoewel het aquarium in deze film een stuk groter is dan dat waar Nemo in opgesloten zat, is het principe hetzelfde. En zo zijn er wel meer zaken uit ‘Sammy 2’ die erg neigen naar Pixar-producties. Zo proberen Sammy en Ray te ontsnappen door het water in het aquarium te vervuilen en bestaat een deel van de film uit de zoektocht van in dit geval Ricky en Ella naar hun opa’s, waar in ‘Finding Nemo’ de vader van het visje aan een lange zoektocht naar zijn zoontje begon. Daarnaast is de rol van de slechterik van het verhaal, het zeepaard Big D, vergelijkbaar met die van de kwade teddybeer uit ‘Toy Story 3’ (2010). Gelukkig wordt al dit leentjebuur spelen nergens storend. Daarvoor heeft dit nieuwe avontuur van Sammy genoeg eigen identiteit. En het aquarium in Dubai is groot, levendig en kleurrijk genoeg om verdere vergelijkingen uit de weg te gaan.

Kleurrijk is sowieso een juiste manier om ‘Sammy 2’ te omschrijven. Het kan misschien net niet aan de kleurenparade van ‘Rio’ (2011) tippen maar komt zeker in de buurt. De toevoeging van de 3D-effecten aan de film zorgt ervoor dat je bijna het water ingezogen wordt. De effecten zijn constant aanwezig en zeker een toegevoegde waarde. De animaties zien er prachtig uit en kunnen zich prima meten met die van grote studio’s als Dreamworks en Pixar. De lekkere ondersteunende deuntjes zorgen ervoor dat met name de jonge kinderen vrolijk worden van deze film.

Want veel meer dan de meeste andere animatiefilms is ‘Sammy 2’ wel echt een kinderfilm. Het is allemaal heel zoetsappig, heel losjes en bovenal heel schattig gemaakt. Volwassenen kunnen dan ook gerust een halve ster van de waardering afhalen. Want voor hen zullen de Nederlandse stemmen van met name de vele bijpersonages soms te overdreven en lichtelijk irritant zijn. Net als de voorspelbaarheid die er bij vlagen wel iets te veel vanaf druipt. Maar nogmaals, voor de doelgroep van de film is dit nauwelijks storend. Zij zullen zich prima vermaken met de spannende achtervolgingen door smalle buizenstelsels en de lollige dialogen van de vele aanwezige personages. Dit nieuwe deel over deze zeeschildpad mag dan de scherpte en diepgang van de toppers op animatiegebied missen, dat neemt niet weg dat ‘Sammy 2’ een goede subtopper is.

Martijn Scheepers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 augustus 2012