Sanjay’s Super Team (2015)

Regie: Sanjay Patel | 7 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Brent Schraff

Één van de in 2016 voor een Oscar genomineerde korte animatiefilms is ‘Sanjay’s Super Team’. Pixar wist de nominatie niet te verzilveren, want ‘Historia de un oso’ ging met het begeerde beeldje aan de haal, maar dat maakt deze Pixar short nog geen verliezer. Pixar regisseur Sanjay Patel verwerkte zijn eigen levenservaring in het spannende filmpje over een in het Westen opgroeiend Indiaas jochie wiens fascinatie voor een populaire kinderserie over superhelden botst met zijn cultuur.

De koddige Sanjay zit er helemaal klaar voor. Met zijn actionfigure stevig in zijn knuistjes geklemd, kan hij niet wachten tot zijn favoriete programma begint. Zijn in traditionele Indiase kleding gehulde vader ziet het met lede ogen aan. Hij probeert zijn zoon te betrekken bij zijn ceremoniële meditatie, en hoewel vaders wil nog steeds wet is, is Sanjay niet bepaald overtuigd. Maar dan droomt hij weg en gebeurt er iets met de Hindoestaanse goden.

Sanjay Patel werkt al jaren bij Pixar. Van ‘A Bug’s Life’, ‘Toy Story 2’, ‘Monsters, Inc’ en ‘Ratatouille’, Patel drukte er zijn stempel op. Daarnaast illustreerde hij fraaie kinderboeken, zoals “The Little Book of Hindu Deities: From the Goddess of Wealth to the Sacred Cow” en “Ganesha’s Sweet Tooth”. ’Sanjay’s Super Team’ is zijn regiedebuut, maar als het aan de bescheiden animator had gelegen was de film er nooit gekomen. John Lasseter haalde hem over en daar mogen we hem dankbaar voor zijn, want ‘Sanjay’s Super Team’ is een lust voor het oog.

Voor iedereen is er wel iets aansprekends in ‘Sanjay’s Super Team’, voor jonge kinderen zal het superhelden-aspect van het verhaal vooral aanspreken, oudere kijkers zullen aansluiting voelen bij het spanningsveld tussen oude gewoonten en jeugdige interesse, oftewel het zoeken van je eigen weg langs de door je ouders uitgestippelde route en dan met verwondering de emotionele ontdekking doen dat de wegen elkaar kruisen. De rijke visuals en de bijzondere score maken het verhaal helemaal af. Het prachtige, authentieke filmpje was in de bioscoop voor ’The Good Dinosaur’ te zien, en staat als extra op de DVD en blu-ray van die animatiefilm.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 25 november 2015
DVD- en blu-ray-release: 30 maart 2016 (als extra op de DVD en blu-ray van ‘The Good Dinosaur’).