Sara en Dirk (2008)

Regie: Jeff Otte | 13 minuten | korte film | Acteurs: Ina Geerts, Jobst Schnibbe, Valentijn Dhaenens

Helemaal geslaagd is ‘Sara en Dirk’ niet maar Jeff Otte spijkert wel een indruk op het scherm die kan tellen. Deze vreemde ervaring laat je bij momenten met opengesperde mond en verbijsterd achter.

De opening vertolkt de teneur waarin een koppel verzeild is. Opgewektheid zit hier al lang achter slot en grendel. Onguur weer, de vrouw die zich kwaad maakt. Het hoe en waarom blijft in mysteries gehuld. Sara en Dirk kunnen niet communiceren met elkaar. Dat leidt tot opgekropte frustraties en gênant habitus. Tranen worden verborgen achter onverschillige blikken. Hysterische reacties verdringen een groot gemis.

De camera is soms ruw, de dialogen zijn schaars en de twee protagonisten worden regelmatig langs hun rug gefilmd. Close-ups van door droefenis gegroefde gezichten. Een firmament van kilte.

Het rad van desperaat gedrag blijft maar draaien tot het met een smak stilvalt. Het stilzwijgen neemt een drastische vluchtweg. Dat einde laat je niet los. Op het eerste zicht heeft deze film niet veel om het lijf en lijkt het koppel harteloos. Maar iedereen met een beetje inlevingsvermogen ziet twee diepgevoelige karakters. Otte maakt geen concessies en ramt zijn beelden in je strot. Wat meer nuance had gemogen. Maar wat voor twee prachtige hoofdacteurs heeft de regisseur weten strikken.

Jochem Geelen