Saturday Night Fever (1977)

Regie: John Badham | 113 minuten | drama, komedie, romantiek, musical | Acteurs: John Travolta, Karen Lynn Gorney, Barry Miller, Martin Shakar, Donna Pescow, Joseph Cali, Paul Pape, Bruce Ornstein, Julie Bovasso, Sam Coppola, Nina Hansen, Lisa Peluso, Denny Dillon, Bert Michaels, Robert Costanzo

In 2004 is steracteur John Travolta na vele comebacks te bewonderen in het actiedrama ‘Ladder 49’, maar het begon allemaal met de inmiddels klassieker geworden ‘Saturday Night Fever’. Het verhaal is geinspireerd door het artikel Tribal Rights of The New Saturday Night. De film, vooral bekend vanwege de Bee Gees-Muziek, bracht een ware disco mania op gang. Deze ultieme discofilm bepaalde de muziek en mode in die tijd. Na ‘Saturday Night Fever’ volgden er nog meer dansfilms: ‘Fame’ (1980), ‘Flashdance’ (1983) en ‘Footloose’ (1984). De pose van Travolta is werelberoemd en wordt ook vandaag de dag nog vaak geïmiteerd vooral op de 70s parties die er de laatste jaren veel zijn. Naast onvergetelijke dansbewegingen in zijn stralend witte pak levert de jonge Travolta ook een gedegen acteerprestatie. Hij speelt meer dan alleen een macho, tegelijkertijd is hij gevoelig en probeert hij het hart van een onbereikbare vrouw te winnen. Travolta kreeg voor zijn rol in ‘Saturday Night Fever’ in 1978 een Oscarnominatie voor Beste Acteur. Het jaar daarop schitterde Travolta in nog een muziekspektakel ‘Grease’. In 1983 maakt Travolta de sequel ‘Staying Alive’ wat deels werd geschreven en geregisseerd door ‘Rocky’ filmster Sylvester Stallone. Beiden hadden hun beter hun energie op iets anders kunnen richten want echt goed was de film niet. Voor zijn rol in dit vervolg kreeg Travolta dan ook een nominatie voor een Razzie Award.

‘Saturday Night Fever’ was ook min of meer de geboorte van de soundtrack. Voor het eerst maakte de muziek een geïntegreerd deel uit van de film en de verhaalvertelling. Producer Robert Stigwood had muziek nodig voor ‘Saturday Night Fever’ en wist daar als manager van de Bee Gees wel raad mee. De Bee Gees stopten daarop met de productie van hun studio-album om de hits ‘More Than A Woman’, ‘If I Can’t Have You’, ‘How Deep Is Your Love’, ‘Night Fever’ en natuurlijk ‘Stayin Alive’ te maken. Stigwood zag de soundtrack als marktbaar product vanwege de connectie met de film. Mensen die de film leuk vinden, willen graag de muziek kopen als souvenir zodat ze thuis nog eens na kunnen genieten. De soundtrack van ‘Saturday Night Fever’ was het meest verkochte album allertijden tot Michael Jacksons ‘Thriller’. Het is nog wel altijd de best verkochte soundtrack allertijden. ‘Night Fever’ en ‘Stayin Alive’ werden beide nummer één hits.

Voor Travolta blijft ‘Saturday Night Fever’ speciaal. Het was zijn doorbraak maar daarnaast was er ook sprake van een persoonlijke tragedie. Ten tijde van de productie overleed zijn vriendin aan de gevolgen van borstkanker. Oorspronkelijk zou John G. Avildson (‘Rocky’ (1976)) de regie op zich nemen. Door meningsverschillen met Travolta werd hij twee weken voor de start van de opnames vervangen door John Badham (‘Drop Zone’ (1994), ‘Nick of Time’ (1995)). Travolta was overigens niet tevreden over de oorspronkelijk montage. Veel van zijn dansscènes waren eruit geknipt. Maar hij mocht toen zelf bepalen welke shots absoluut in de film moesten komen. De film werd een onverwacht succes en is inmiddels op zijn eigen manier een mijlpaal in de filmhistorie geworden.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 april 1978