Sausage Party (2016)

Recensie Sausage Party CinemagazineRegie: Greg Tiernan, Conrad Vernon | 89 minuten | animatie, avontuur, komedie, fantasie | Originele stemmencast: Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill, Bill Hader, Michael Cera, James Franco, Danny McBride, Craig Robinson, Paul Rudd, Nick Kroll, David Krumholtz, Edward Norton, Salma Hayek

Films kunnen je aan het denken zetten. Ze kunnen je laten twijfelen aan de betekenis van bepaalde woorden zoals “liefde” of “verlies”. In het ergste geval kunnen ze een existentiële crisis teweeg brengen. Seth Rogen moet gedacht hebben zo’n film te willen maken, die je perceptie van het dagelijks leven weet te veranderen. Maar gezien het feit dat Rogen nooit nee zegt tegen een speciale sigaret, krijgt zijn invalshoek een ietwat surrealistischer niveau:“kuch kuch, hebben etenswaren eigenlijk gevoelens?” ‘Sausage Party’ werd geboren.

Er mogen dan wel andere namen staan bij de rol van regisseurs en scriptschrijvers, dit is overduidelijk Rogens verhaal. Hij verzamelde al zijn vrienden en gaf ieder een rol (zowel voor als achter de schermen) in de door hem geschreven film. Dit trucje werd al eerder uitgehaald met stonerklassiekers ‘Pineapple Express’ en ‘This is the End’. In ‘Sausage Party’ komt het echter iets minder goed uit de verf dan bij die twee films.

We volgen Frank de hotdog (Seth Rogen dus), die zijn dagelijks leven doorbrengt in een pakje op een display in de plaatselijke supermarkt. De hotdogs willen maar wat graag door de bezoekers gekozen worden, want dit maakt ze uitverkoren om zich bij de goden (de winkelende mensen dus) te voegen. Niet geheel onbelangrijk voor Frank is dat hij ook buurvrouw Brenda (Kristen Wigg) het broodje mag vullen (ja, dit soort metaforen) wanneer zij eenmaal uit hun verpakking bevrijd worden. Wanneer er een pot mosterd (Danny McBride) door een klant wordt teruggebracht, krijgen de inwoners van de supermarkt de harde waarheid voor de kiezen.

Wat volgt is één hele lange grap die wordt ingekleurd met heel veel gevloek en héél veel opmerkingen over de meest banale onderwerpen, seks is de favoriet uiteraard. Dit blijft lang niet altijd leuk en vooral op de helft begint de film aardig wat van zijn charme te verliezen. In het begin is het uiteraard komisch om een hotdog constant “fuck” te zien zeggen, maar op een gegeven moment raakt de kijker eraan gewend en verspeelt ‘Sausage Party’ zijn krediet.

Seth Rogen en de zijnen hebben in ieder geval zichtbaar plezier gehad in het maken van de vulgaire film. Geen enkele bevolkingsgroep of politieke richting wordt gespaard, wel zo eerlijk maar grappig is het helaas niet altijd. In de derde akte vliegt ‘Sausage Party dan wel weer zó erg uit de bocht dat het amusant wordt om te zien. Het woord “extreem” dekt de lading geeneens en ‘Sausage Party’ komt er bijna mee weg. Totdat deze te erg doorslaat en het simpelweg te ongemakkelijk wordt om fatsoenlijk te kunnen kijken. ‘Sausage Party’ is dan uiteindelijk een leuke doch erg flauwe komedie die een kijkje geeft in de fantasieën van opperstoner Seth Rogen en daar moet je maar net zin in hebben. Zien is geloven.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 september 2016
DVD- en blu-ray-release: 18 januari 2017