Savages (2012)

Regie: Oliver Stone | 131 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Blake Lively, Taylor Kitsch, Aaron Taylor-Johnson, Benicio Del Toro, Shea Whigham, John Travolta, Demián Bichir, Salma Hayek, Emile Hirsch, Diego Cataño, Karishma Ahluwalia, Joaquín Cosio, Jonathan Carr, Antonio Jaramillo, Jake McLaughlin, Alexander Wraith, Anthony Cutolo

Oliver Stone staat bekend als een geëngageerde filmmaker, die er niet voor terugdeinst de soms dubieuze rol die de Amerikaanse overheid speelt – binnen de eigen landsgrenzen of in de wereldpolitiek – onder een vergrootglas te leggen. Vooral Amerikaanse presidenten zijn een geliefd onderwerp, als je naar zijn oeuvre kijkt waar onder meer ‘JFK’ (1991), ‘Nixon’ (1995) en ‘W.’ (2008) op prijken. Maar zo af en toe heeft Stone genoeg van de politiek en waagt hij zich aan een heel ander genre, dat van de rauwe misdaadthrillers. Jaren na ‘Natural Born Killers’ (1994) en ‘U-Turn’ (1997) begon het toch weer te kriebelen en dus maakte Stone ‘Savages’ (2012), een film die – zoals de titel al aangeeft – rauw, wild en ongecontroleerd is. Omdat Stone nog altijd een regisseur is waar iedere acteur in Hollywood wel een keertje mee zou willen samenwerken, wist de regisseur een indrukwekkende cast om zich heen te verzamelen. Een cast die met jong talent als Blake Lively en Aaron Johnson zij aan zij met ervaren rotten als John Travolta en Salma Hayek en rasacteurs als Benicio Del Toro en Demián Bichir voor elk wat wils biedt.

‘Savages’ windt er geen doekjes om: vertelster Ophelia (Blake Lively), die liever ‘O’ genoemd wordt, geeft meteen aan dat het feit dat zij het verhaal van commentaar voorziet, niet betekent dat zij de aftiteling ook zal halen. O is een typische blonde beachbabe uit California, die met haar twee geliefden Ben (Aaron Johnson) en Chon (Taylor Kitsch) een idyllisch leventje leidt op het strand van Laguna Beach. Tegenpolen Ben (een vredelievende botanicus) en Chon (een geharde oorlogsveteraan die diende in Afghanistan) hebben ooit een handeltje in wiet opgezet en zijn daar inmiddels zo succesvol mee, dat een invloedrijk Mexicaans drugskartel zijn oog op hen heeft laten vallen. Op niet mis te verstane wijze krijgen ze een aanbod tot overname voorgeschoteld, wat ze maar beter kunnen accepteren, als ze het nog willen kunnen navertellen tenminste. Waar Ben liever de diplomatieke benadering toepast, gaat opgewonden standje Chon liever direct de confrontatie aan. En dat had hij beter niet kunnen doen, want de Mexicanen laten niet met zich sollen en nemen de bevallige O als gijzelaar. Als Ben en Chon niet snel over de brug komen, dan zullen ze het liefje van de twee jongens iets aandoen en de beelden die hen via internet bereiken beloven niet veel goeds…

Het gaat er regelmatig stevig aan toe in ‘Savages’. Met name Benicio Del Toro mag zich uitleven in de rol van de sadistische Lado, de belangrijkste handlanger van Elena (prima rol van Salma Hayek), die het Mexicaanse drugskartel leidt nadat haar man en zoon werden vermoord. Zeker tegenover nieuwkomers Kitsch en Johnson krijgt Del Toro volop ruimte om zich te profileren (hoewel met name die laatste zeker aantoont over genoeg acteerpotentie te beschikken). Misschien soms een beetje over de top, maar dat stoort geenszins, want het is elke keer weer uitkijken naar een scène met de meedogenloze Lado. ‘Savages’ is met zijn 131 minuten aan de lange kant, maar dankzij het stevige tempo dat Stone aanhoudt, heb je dat eigenlijk geen enkel moment door. Die 131 minuten zijn overigens grotendeels gevuld met een reeks versnelde montages, afwisselingen tussen kleur en zwart-wit en meer stijltrucjes. Stone heeft zich duidelijk uitgeleefd met deze film en alles maar weer eens uit de kast getrokken. De stijltrucjes zullen de fans van het werk van Quentin Tarantino zeker aanspreken. Dat John Travolta, die dankzij Tarantino zijn carrière nieuw leven wist in te blazen, opduikt in de kleine maar cruciale rol van corrupte narcotica-agent, zal hen eveneens kunnen bekoren.

‘Savages’ heeft even wat tijd nodig om op gang te komen en biedt eigenlijk niet echt iets nieuws, want alles wat voorbij komt hebben we al eens eerder gezien. Stone vond het bovendien nodig met twee verschillende eindes op de proppen te komen, alsof hij geen keuze kon maken tussen beide alternatieven. Daarmee doet hij afbreuk aan wat hij eerder opbouwde, maar het past wel bij het karakter van ‘Savages’, dat vol zit met dat soort trucjes en probeerseltjes. Omdat het Stone is, komt hij er toch mee weg. Al is dat zeker ook te danken aan het redelijke (Lively, Kitsch) tot uitstekende (Del Toro – meer films van deze man graag!) acteerwerk, het lekkere tempo en daarmee samenhangend een fijne spanningsopbouw, de bijpassende soundtrack en de prettige intensiteit waarop we getrakteerd worden.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 september 2012
DVD- en blu-ray-release: 23 januari 2013