Save the Tiger (1973)
Regie: John G. Avildsen | 100 minuten | drama | Acteurs: Jack Lemmon, Jack Gilford, Laurie Heineman, Norman Burton, Patricia Smith, Thayer David, William Hansen, Harvey Jason, Liv Lindeland, Lara Parker, Eloise Hardt, Janina, Ned Glass, Pearl Shear, Biff Elliot, Ben Freedman, Madeline Lee
In ‘Save the Tiger’, een film van ‘Rocky’-regisseur John G. Avildsen, zien we dat geld niet gelukkig maakt. We zien tevens een sterk portret van een directeur van een kledingatelier, die ondanks zijn geld, mooie auto en kast van een huis in het sjieke Beverly Hills absoluut niet gelukkig is en dreigt af te stompen. Goed drama met mooie rollen van Jack Lemmon en Jack Gilford als mannen op leeftijd die de moderne tijd niet meer bij kunnen houden.
‘Tiger’ is niets minder dan een vehikel voor Jack Lemmon (‘The China Syndrome’). Hij ontving dan ook een Oscar voor de rol van Harry Stoner. De rasacteur kruipt in de huid van de innerlijk gekwelde Stoner, een wat oudere man die volledig in het verleden leeft, alles heeft wat z’n hartje begeert en toch ongelukkig is. Zo ontwaakt hij, in het begin van de film, met het zweet op z’n rug en leven hij en zijn vrouw volledig langs elkaar heen. Hun Mexicaanse dienstmeisje brengt hen ontbijt, maar ze zijn helemaal niet met elkaar bezig. Harry is ook gek van honkbal en weet de opstellingen van dertig jaar geleden moeiteloos op te dreunen, maar de moderne tijd? Nee, dat is niks voor hem. En dan die Vietnam-oorlog! Nee, daar is hij liever niet mee bezig, temeer omdat Harry nog een eigen oorlogstrauma te verwerken heeft.
Harry’s zakenpartner, Phil Greene (Gilford), is het geweten van de twee. Ook hij kan de huidige tijd niet meer goed volgen, maar houdt wel vast aan traditie en normen en waarden. Hij maakt van dichtbij mee hoe zijn vriend en zakelijk partner steeds meer afstompt en letterlijk alles er voor over heeft – inclusief het overtreden van de wet – om het mode-atelier financieel uit de rode cijfers te halen. De verbale strijd die Lemmon en Greene meermaals voeren is buitengewoon interessant en is tevens een voorbeeld van acteren op hoog niveau.
Lemmon wordt enkele malen met zijn neus op de feiten gedrukt door mensen uit zijn omgeving. Zo krijgt hij van een oude, Russische werknemer een lesje in gelukkig zijn met – op het oog – kleine dingen. De Rus werkt al heel lang als kledingmaker en is net zo lang getrouwd met dezelfde vrouw, maar kan nog elke dag van haar aanblik genieten. Lemmon wordt er stil van en denkt aan zijn eigen, liefdeloze huwelijk. Lemmon komt ook in aanraking met een aantrekkelijke, jonge meid die hem weer levensvreugde brengt. Het hippiemeisje (Laurie Heineman) rookt wiet, hangt wat rond en kijkt niet verder dan de huidige dag en sjanst zelfs met de veel oudere Harry. Kan hij zoveel schoonheid en avontuur wel weerstaan?
Een onderliggend thema van ‘Tiger’ is de oorlog in Vietnam, die in 1973 nog in volle gang was. De film laat heel goed zien hoe moe Amerika toen reeds was van de geldverslinderij en het ongelofelijke aantal doden in het Aziatische land. De mensen in ‘Tiger’ willen het er liever niet over hebben, het doet hen teveel pijn; ze willen liever aan leuke dingen denken, zoals feestjes, vrouwen en seks. ‘Tiger’ is een film die een veranderend Amerika weergeeft: de oudere Amerikanen die het allemaal niet meer kunnen volgen en de jongeren die protesteren tegen al het onrecht en verandering willen. Daarnaast gaat de film over ouder worden; oudere mensen blijken nog wel degelijk avontuurlijk te kunnen zijn, zo blijkt. Kijken deze film.
Robbert Bitter