Say My Name (2009)

Regie: Nirit Peled | 73 minuten | muziek, documentaire | Met: Aaries, Big Manda, Chocolate Thai, Dr. Roxanne Shante, Eryka Badu, Estelle, Georgia Girls, GTA Crew, Invincible, Jean Grae, MC Lyte, Miz Korona, Monie Love, Mystic, Princess and Diamond, Remy Ma, Rha Digga, Sparky Dee, Shanika, Trinie

De muziekwereld is over het algemeen gezien al best wel een mannenwereld, maar als er toch een stroming is binnen de muziek waarin de mannen echt overheersen is het wel de hiphop. Binnen de commerciële tak van hiphop zien we vrouwen vooral hun billen schudden in de videoclips, maar horen we niet zo veel van hen. In ‘Say My Name’ komen vrouwen uit de hiphopindustrie aan het woord. In deze documentaire vertellen de vrouwelijke MC’s over hun achtergrond, hun passie voor muziek en hoe zij zich handhaven in de harde en vaak vrouwonvriendelijke wereld van dit muziekgenre.

De in Israël geboren maar in Nederland wonende en werkende Nirit Peled biedt met ‘Say My Name’ een fascinerende kijk in de wereld van de hiphop. Door deze muziekstroming te bekijken vanuit een vrouwelijk perspectief biedt zij een invalshoek die nog niet veel aan bod is gekomen. Waar de mannen in de hiphop vaak een minder positief beeld neerzetten van vrouwen, komen de vrouwen voor zichzelf op en laten zij zien dat zij een positieve bijdrage te bieden hebben. Peled krijgt het voor elkaar om in 73 minuten zowel de Amerikaanse als de Britse hiphopscene te belichten en ook nog een aardige geschiedenis te schetsen van de opkomst van vrouwen binnen dit muziekgenre. Bekende en minder bekende MC’s komen aan het woord en geven samen een divers beeld van het hiphop genre en wat voor muziek de vrouwen binnen deze stroming maken.

‘Say My Name’ is een documentaire die van het begin tot het einde weet te boeien. De vrouwen die aan het woord komen zijn openhartig en vertellen allemaal een ander maar ook een even intrigerend verhaal. Van de brutale Britse Grime meiden tot oude rotten in het vak als Eryka Badu en MC Lyte, ze laten allemaal zien dat hun muziek de moeite waard is en dat zij vaak harder hebben moeten vechten voor hun plek op het podium dan hun mannelijke collega’s. Dit heeft hun alleen maar sterker en meer vastberaden gemaakt. Zij laten hier zien dat hun muziek en hun verhaal meer dan de moeite waard zijn om naar te luisteren. Peled levert met deze documentaire vakwerk af, ‘Say My Name’ is absoluut een aanrader!

Sylvia Bakker