Schone handen (2015)

Regie: Tjebbo Penning | 108 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Jeroen van Koningsbrugge, Thekla Reuten, Angela Schijf, Camilla Siegertsz, Sol Vinken, Teun Kuilboer, Bart Klever, Marcel Faber, Nino den Brave, Frederik Brom, Poal Cairo, Jenne Decleir, Nino den Brave, Bente Fokkens, Cees Geel, Tjebbo Gerritsma, Trudy de Jong, Han Oldigs

Wat is dat toch met die criminelen? Hebben ze een aardig handeltje in softdrugs, moeten ze zo nodig hun assortiment uitbreiden met pillen en andere rommel. Zo ook de kleine crimineel Eddie in de Nederlandse speelfilm ‘Schone handen’. Terwijl echtgenote Sylvia niets liever wil dan een eigen (legale) strandtent beginnen, krijgt Eddie te maken met Belgische concurrentie en tegenslagen in zijn eigen bende. En ook van tegenwerking door zijn opperbaas, de geheimzinnige Willem de Swijger.

Willem de Swijger? Jaseker, want ‘Schone handen’ speelt zich af in het geïdealiseerde Mokumse misdaadmilieu, waar iedereen de z verzacht tot een s, waar Amsterdamse humor de boventoon voert en waar niemand zijn sakies echt voor elkaar heeft. Waar echtgenotes veel te strakke broeken dragen, rechercheurs hetzelfde Mokumse vocabulaire hanteren en advocaten minstens zo misdadig zijn als hun clientèle. Kortom, ‘Schone handen’ is een film die haar enscenering meer ontleent aan films en series dan aan de echte wereld.

Dat zou geen probleem zijn, als deze film kwalitatief de boel op orde had. Maar ‘Schone handen’ sukkelt bijna twee uur voort in één middelhoog tempo met één zelfde spanningsniveau (beetje dreigend, nooit te). Omdat de personages nooit het stereotype overstijgen lukt meeleven ook niet. Grootste slachtoffer hiervan is Thekla Reuten die anderhalf uur vruchteloos op zoek is naar enige authenticiteit in haar personage. Tragisch om deze actrice zo te zien ploeteren.

Het verhaal is allesbehalve origineel, waarbij het wel fijn is dat we ons meer focussen op het gezin dan op de criminelen. Allicht hadden de makers ‘The Sopranos’ voor ogen, zeker wanneer het gaat om de fragiele onwetendheid van de kinderen binnen het gezin. Maar waar de ‘The Sopranos’ meer dan zeven jaar uittrokken om hun verhaal te vertellen, moeten we het hier met nog geen twee uur doen. En dat is te kort.

De kind-acteurs zetten hun allerbeste beentjes voor, Jeroen van Koningsbrugge probeert eruit te halen wat er in zit en de scenaristen hebben hard hun best gedaan om een stel geinige, getapte personages neer te zetten. Maar de film mist spanning, intelligentie, verstaanbaarheid (helft van de tijd heb je geen idee wat er gezegd wordt), geloofwaardigheid, originele humor en een paar aardige wendingen. Vervelend wordt het nooit, maar dat is dan ook het beste wat je van deze ‘Schone handen’ kunt zeggen.

Henny Wouters

Waardering: 2

Bioscooprelease: 10 september 2015
VOD-release: 15 januari 2016
DVD- en blu-ray-release: 15 januari 2016