School for Seduction (2004)

Regie: Sue Heel | 104 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Kelly Brook, Emily Woof, Dervla Kirwan, Margi Clarke, Jessica Johnson, Neil Stuke, Tim Healy, Sabina Loddo, Jake Canuso, Antonio Pellegrino, Emma Lawson, Manuela Tundo, Jody Baldwin, Tracy Hann, Nicola Blackwell

De film ‘School for Seduction’ van debuterende Britse regisseuse Sue Heel is een film die menig vrouw waarschijnlijk wel zal aanspreken. Gewapend met een flinke dosis zwarte Britse humor en het nodige sarcasme gaat ze flink aan de haal met het mannelijke geslacht. Desondanks is deze redelijk sterke komedie óók geschikt voor de – al dan niet verveelde – kerels die met hun vrouw mee (moeten) kijken.

De wulpse Sophia, overtuigend gespeeld door de mooie Kelly Brook, start in het Britse Newcastle upon Tyne een cursus die de vrouwen daar de kunst van het verleiden moet bijbrengen. Ze leren hun mannen verleiden met gratie, charme en zelfverzekerdheid. Brook is de grote meesteres in deze aantrekkelijke komedie, uitdagend en mysterieus. Maar ook haar mede actrices doen het fantastisch. Clare (Deryla Kirwan) heeft een succesvolle carrière, maar helaas ook een man die meer van zijn auto houdt dan van zijn vrouw. Een welbekend klassiek verhaal. Irene (Margi Clarke) mist de hartstocht in haar huwelijk, net als caissière Donna (Jessica Johnson) passie mist in haar leven. Maar niet alleen wanhopige vrouwen schrijven zich in voor de cursus verleiden; de grappige travestiet Toni (Ben Porter) wil graag zijn act verbeteren. En bij wie kun je beter aankloppen dan mevrouw Verleiding zelf? Precies. Terloops wordt er nog gerefereerd aan een van de meest beroemde scènes der verlokking: die van Sharon Stone in ‘Basic Instinct’. Geheel niet misplaatst in deze libertijnse film.

Een van de mooie dingen aan ‘School of Seduction’ is mede de locatie; deze is – hoe kan het ook anders – volledig opgenomen in het mooie Newcastle upon Tyne, bij het grote publiek beter bekend onder het afgekorte Newcastle. Ander pluspunt is de soundtrack, die maakt het plaatje helemaal compleet.

De actrices werken goed samen en je ziet dat ze plezier hebben gehad tijdens het filmen. Er wordt een goede sfeer gecreëerd, mede dankzij de sterke humor. De combinatie van Britse zwartgallige humor en het acteerwerk van de acteurs en actrices maken het een onweerstaanbare film om naar te kijken. Beg(h)eerlijk van begin tot eind, dus laat je verleiden!

Tessa Obbens