School Life – In Loco Parentis (2016)

Recensie School Life CinemagazineRegie: Neasa Ní Chianáin, David Rane | 99 minuten | documentaire

Denk je aan een kostschool in Ierland, dan krijg je al gauw Harry Potter-associaties. In documentaire ‘School Life’ volgen we een jaar lang het wel en wee van twee gepassioneerde leraren, toevallig ook nog eens een echtpaar, die al generaties lang aan de Ierse Headfort School verbonden zijn. De groene omgeving, het prachtige Georgiaanse gebouw met talloze trappen, een aula vol geschilderde portretten en de leerlingen gekleed in uniform: je verwacht elk moment dat iemand zijn toverstok pakt en “Wingardium Leviosa” roept. Maar in ‘School Life’ zit de magie niet in de lessen, maar in de omgang van de bevlogen leraren met de leerlingen.

John en Amanda Leyden zijn op een paar weken na even lang in dienst van de kostschool, de enige in Ierland. Amanda geeft al 46 jaar lang literatuurlessen en weet al haar leerlingen enthousiast te krijgen, of het nu gaat om “The Famous Five” of Shakespeare. Nu de jaren gaan tellen werkt haar lichaam niet altijd meer mee, en ze denkt er steeds vaker aan om te stoppen met werken. Het huis waar ze samen met haar echtgenoot en collega John woont, hoort bij de kostschool, het was vroeger het huis van de butler, dus met pensioen gaan heeft verregaande consequenties. Is ze eigenlijk wel klaar om afscheid te nemen van haar werkende leven?

Ook bij John zit het lesgeven en het omgaan met de kinderen in het bloed. Met een geweldig droog gevoel voor humor – waarbij hij aantoont dat hij dan misschien wel oud is, maar meer aansluiting heeft met de jeugd dan zijn jongere collega’s – brengt hij niet alleen zijn kernvakken Latijn, muziek en wiskunde bij, maar ook een honger naar algemene kennis. Zijn gesprekken met de kinderen vormen de grappigste fragmenten in deze goed gemaakte documentaire. En de oefensessies met de school-rockband (Ellie Goulding, Rihanna!) zijn de spreekwoordelijke kers op de taart. Dat John daarbij hulp krijgt van een voormalig scholiere en dat de huidige schooldirecteur zelf als jochie ook op Headfort heeft gezeten, geeft alleen maar aan hoe fijn deze plek is om op te groeien.

En natuurlijk leren we ook een aantal van die opgroeiende kinderen kennen. De stille en superintelligente Eliza, die aan het eind van het schooljaar bijna alle prijzen wint, verovert je hart, net als tegenpool Ted, die kampt met dyslexie, maar in de tijd dat je hem leert kennen groeit in zelfvertrouwen. Ook voormalig kindmodel Florrie en de verlegen Barbara vechten tegen hun beren op de weg. Prachtig en ontroerend om te zien en bovenal: dat wordt je niet opgelegd door de filmstijl of door melodramatische muziek: filmmaakster Neasa Ní Chianáin laat de beelden voor zich spreken.

‘School Life’ biedt een uniek en intiem inkijkje in het alledaagse leven op een kostschool. De kinderen lijken zich nooit bewust van Chianáins camera, wat natuurlijk een vereiste is voor een geslaagde documentaire met dit onderwerp, maar bovenal een knappe prestatie. Zij moet haast zelf een toverstokje gebruikt hebben om dit voor elkaar te hebben gekregen.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 oktober 2017
VOD-release: 7 december 2017
DVD-release: 7 december 2017