Scoop (2024)

Recensie Scoop (2024) CinemagazineRegie: Philip Martin | 102 minuten | biografie, drama | Acteurs: Gillian Anderson, Billie Piper, Rufus Sewell, Keeley Hawes, Romola Garai, Richard Goulding, Amanda Redman, Connor Swindells, Lia Williams, Charity Wakefield, Jordan Kouamé, Raffaello Degruttola, Paul Popplewell, Nicholas A. Newman, Dywayne Thomas, Theresa Godly

Op zaterdag 16 november 2019 gaf ZKH Prins Andrew (1960, broer van Koning Charles III) een exclusief interview aan het fameuze Britse actualiteitenprogramma ‘Newsnight’. Doel van de prins was om afstand te nemen van zijn relatie met de miljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein en geruchten de kop in te drukken over een seksaffaire die hij gehad zou hebben met de toen 17 jarige Virginia Roberts. Bijna 2 miljoen kijkers zagen hoe dit interview (afgenomen door de bekende Britse journaliste Emily Maitlis) ontplofte in het gezicht van de prins.

De Netflix-productie ‘Scoop’ laat zien hoe twee Britse mega-instituten als de BBC en het koninklijk huis om elkaar heen draaien en proberen via elkaar te krijgen wat ze allebei broodnodig hebben: erkenning.

Voor de ‘vergeten’ prins geldt dat hij erkenning nodig heeft van het Britse publiek als volwaardig en gewaardeerd lid van de koninklijke familie, dat hij in stilte veel goede dingen deed.

De BBC zit in zwaar weer. ‘Scoop’ begint met de aankondiging dat er vele honderden ontslagen zouden gaan vallen bij de omroep, mede als gevolg van de afnemende sympathie die de BBC geniet van de conservatieve regering van Boris Johnson.

Deze cocktail blijkt een explosief mengsel en de interessantste vraag is: Hoe kreeg de BBC dit voor de prins rampzalige interview en waarom ging prins Andrew akkoord?

Hoewel ‘Scoop’ gebaseerd is op historische feiten is het opgezet als een fictief drama. De productie is gebaseerd op een in juli 2022 gepubliceerd boek van een van de hoofdrolspeelsters in het drama, Sam McAllister (Billie Piper), die destijds ‘booker’ was bij de BBC: iemand die de grote sterren tracht te strikken voor een interview bij Newsnight.

De vriendschap tussen Jeffrey Epstein, de in 2008 voor zedendelicten veroordeelde New Yorkse financier, en prins Andrew (vertolkt door Rufus Sewell) is de aanleiding voor de BBC om te proberen de prins in de uitzending te krijgen. ‘Scoop’ laat uitgebreid zien hoe het contact tussen Sam McAllister en de persoonlijke assistent van de prins, Amanda Thirsk (Keeley Hawes) tot stand komt en zich ontwikkelt. Thirsk zoekt naar een gelegenheid om het blazoen van de prins op te poetsen, McAllister wil de prins in de show hebben vanwege zijn relatie met Epstein. Zo ontstaat er een gemeenschappelijk belang waarmee beide partijen hun voordeel mee denken te kunnen doen.

Dit contact komt in een stroomversnelling als Epstein in 2019 nogmaals voor zedendelicten wordt gearresteerd. McAllister, tegenwoordige docent ‘negotiations’ bij de London School of Economics, laat zien hoe handig ze kan manoeuvreren, ondanks dat er aanvankelijk weinig brood wordt gezien in dit interview bij de BBC.

De derde vrouw op dit toneel is de bekende Britse journaliste Emily Maitis, die het interview zal afnemen (indrukwekkend gespeeld door Gilian Anderson, bij ons onder andere bekend van haar rol als Margaret Thatcher in “The Crown”, maar ook van “The X-files”).

Een fascinerende vraag is hoe de prins heeft kunnen denken dat dit voor hem goed zou aflopen. Volgens McAllister is een van redenen dat de prins dit kon denken dat hij dacht dat het een excellent interview zou worden dat hem zou zuiveren van de verdachtmakingen die zijn relatie met Epstein teweeg heeft gebracht. De empathie van McAllister en haar begrip van basis menselijke emoties geven de doorslag bij de toestemming van de prins. Daarmee wekte ze bij de prins de indruk dat dit interview voor hem de weg zou vrijmaken naar een normaal koninklijk leven zonder de herinnering aan de donkere episode Epstein.

Naast het interview met de journalist Martin Bashir met Diana uit 1995 is het interview met prins Andrew een van de meest rampzalige gebeurtenissen in de recente geschiedenis van de koninklijke familie. De prins werd omringd door weinig kritische bewonderaars die volledig in hem en zijn kwaliteiten geloofden. Bovendien was zijn voorbereiding dermate amateuristisch dat hij geen schijn van kans had tegen de ervaren BBC-machinerie. ‘Scoop’ laat deze voorbereiding uitgebreid zien, en hoewel hier ook wel het een en ander wordt gefantaseerd, is er weinig twijfel over het verschil aan kracht tussen de prins en de BBC. De prins heeft geen enkele geloofwaardige verklaring voor zijn relatie met Epstein (zeker na diens veroordeling), noch voor het feit dat hij op een foto staat met Virginia Roberts (aan wie hij later een schadevergoeding van 12 miljoen pond zou betalen) die hij zegt nooit ontmoet te hebben.

Mede als gevolg van dit interview is de prins verworden tot een paria in het publieke leven. Zijn koninklijke titels zijn hem ontnomen en hem rest hem niet veel anders meer te doen dan te genieten van zijn privépleziertjes.

‘Scoop’ laat zich bekijken als een thriller, waarvan de uitkomst bekend is. De productie geeft inzicht in hoe dingen gaan bij de BBC en het koninklijk huis, maar regisseur Philip Martin heeft de proef met het koninklijk huis al eens doorstaan. Hij is immers ook de regisseur van de veel bekeken Netflix-productie “The Crown”.

Ton IJlstra

Waardering: 3.5

VOD-release: 5 april 2024 (Netflix)