Scorched (2008)

Regie: Tony Tilse | 90 minuten | actie, drama | Acteurs: Cameron Daddo, Rachael Carpani, Georgie Parker, Vince Colosimo, Les Hill, Libby Tanner, Alexandra Fowler, Brittany Byrnes, Bob Morley, Kathryn Beck, Anita Hegh, Simon Maiden, Ben Oxenbould, Brendan Donoghue, Zachary Garred

Zon en hitte zijn twee woorden die snel opborrelen als je de naam Australië opnoemt. Het is dan ook allesbehalve gunstig wanneer er geruime tijd geen regen valt. Hoe de situatie eruit ziet als het land ruim tweehonderd dagen zonder zit? De tv-film ‘Scorched’ schotelt je een realistisch getint doemscenario voor dat zich afspeelt in Sydney en de naburige gebieden.

‘Scorched’ presenteert je uiteenlopende karakters. Zo maken we kennis met de zeer ambitieuze journaliste Susan Shapiro (Rachel Carpani). Shapiro vermoedt dat er een vuil spelletje wordt gespeeld door minister president Amanda Boardman (Georgie Parker) met de verdeling van het schaarse water. Ze is dan ook naarstig op zoek naar bronnen om het goed aan de kaak stellen. Coördinator David Langmore (Cameron Daddo) van het nationale brandweerkorps in Sydney weigert medewerking te verlenen aan Shapiro. Het korte telefoongesprek van Langmore met Shapiro slaat een bruggetje naar zijn gezin; echtgenote Kate (Alexandra Fowler) en zoon Brendan (Bob Morley). Voor de kerst heeft Brendan zijn vriendin Bryanna (Brittany Byrnes) te logeren. Het stelletje zet zich in voor de vrijwillige brandweer. Tot slot zien we hoe dokter Michael Francia (Vince Colosimo) en diens vrouw Lizzie (Libby Tanner) met hun kinderen de ramp ervaren en beleven.

Van alle personages is de familie Francia een zwakke schakel in het geheel. Colosimo blijft wat aan de kille kant als hardwerkende arts. De momenten waarop hij zich druk maakt over zijn vrouw en dochter Emily (Kathryn Beck) helpen redelijk om de koelheid eraf te halen. De meeste emotionele momenten vinden plaats in het eerste half uur van ‘Scorched’ wanneer Langmore, Brendan en Bryanna druk in de weer zijn voor de brandweer. Je ziet hoe een van de verschillende vrijwillige brandweerkorpsen in een benarde situatie terechtkomt…

‘Scorched’ bevat voor een televisiefilm goede special effects. Regisseur Tony Tilse maakt handig gebruik van beeldmateriaal van echte Australische bosbranden die worden verweven in het verhaal. In ‘Scorched’ wordt regelmatig gebruik maakt van split screens voor het tonen van de verschillende gebeurtenissen van de verscheidene brandweerkorpsen. Jammer alleen is dat je het niet zo snel kunt bijbenen omdat er teveel gebeurt. Gelukkig gaat de regisseur later alleen over op de traditionele aanpak in één venster.

Van de acteurs die in ‘Scorched’ meespelen zal in Nederland waarschijnlijk alleen het gezicht van actrice Carpani een beeld van herkenning oproepen door haar rol in de serie “McLeod’s Daughters”. Carpani laat zich hier van een andere kant zien als de nieuwsjager Susan Shapiro. Het karakter weet te balanceren tussen het irritante en grappige aan. Een moment waarop Shapiro voor het eerst iets van haar sympathieke aard laat zien is als ze een oude man meeneemt naar het ziekenhuis. Carpani slaagt er in om het stempel van “McLeods Daughters” van haar af te schudden.

Hoewel de ondertitel anders doet vermoeden, is ‘Scorched’ geen rampenfilm waarbij vele oorzaken van de globale verhitting van onze aarde aan de orde komen. Het laat je wél een goed beeld vormen over de gevolgen van de opwarming. De negentig minuten die deze editie van ‘Scorched’ kent, doet wat te kort aan. Meer actiescènes waarin we echt over de schouders kijken van de brandweer had de film goed gedaan en extra tijd voor de verschillende personages qua uitwerking ook.

Gelukkig biedt zoeken via Google soelaas voor de kijkers die het einde wat matig vinden. Er bestaat namelijk een heel online media netwerk rondom ‘Scorched’. Op de website scorched.tv. kun je verder kijken waar de film ophoudt en de voorgeschiedenis zien. Het is jammer dat ze de prequel rondom de Australische tiener Cassie Hoffman niet gewoon hebben geïntrigeerd in de film. Het verhaal van Cassie wekt namelijk meer spanning op en je vraagt je meer af hoe het gaat aflopen. Al met al biedt deze editie van ‘Scorched’ – de special edition biedt namelijk wel prequel bij de bonus extra’s – nog net genoeg pit om je de negentig minuten bij de aandacht te houden. Maar extra olie op het vuur had best gemogen…

Ans Wijngaarden