Scream of the Ants-Faryad moorcheha (2007)

Regie: Mohsen Makhmalbaf | 89 minuten | drama | Acteurs: Mahmoud Chokrollahi, Mahnour Shadzi, Karl Maass, Tenzin Chorgyal

Grote zanderige vlaktes en kleurrijke mensen: dat is wat we te zien krijgen van India in de nieuwste film van de Iranese meester. Mohsen Makhmalbaf (‘Blackboards’, ‘Kandahar’, ‘Panj é asr’) heeft dit keer geen film gemaakt over Iran zelf, maar over India. Een Iranees stel is in India op zoek naar de “complete man”. Het stel heeft gehoord dat deze man hen antwoorden kan geven op hun vragen naar religieuze en spirituele waarheid. De reis naar deze man toe blijkt niet altijd even eenvoudig te zijn en op het eerste gezicht lijkt het erop dat deze “complete man” helemaal niet zo bijzonder is als het stel dacht.

De kracht van deze nieuwe film van Makhmalbaf ligt in de schitterende beelden. Het is bijzonder om te zien hoe het Indiase volk zich wast in de Ganges, terwijl naast de rivier doden worden verbrand. Doordat we dit door de ogen van de Iranese toeristen zien, wordt ons tevens een stukje onbekende cultuur van India aan ons verduidelijkt.

Makhmalbaf is jaren geleden al uit Iran vertrokken, omdat hij daar niet de films kon maken, die hij wilde maken. Voor ‘Scream of the Ants’ heeft Makhmalbaf zijn hoofdrolspelers ook niet uit Iran zelf gehaald. Deze komen oorspronkelijk uit Frankrijk en de Verenigde Staten. Dit maakt ‘Scream of the Ants’ een fascinerende film, omdat het stel op een westerse wijze vragen over de Indiase cultuur probeert te beantwoorden en oplossingen probeert aan te dragen voor de problemen van het land.

Makhmalbaf filmde op verschillende locaties zoals Varanasi, Delhi, Bikaner en Jaisalmer. Het resultaat is een beeld op de Indiase samenleving, zoals wij dat niet kennen. Makhmalbaf maakt hierbij gebruik van een mengeling van fictie en realiteit. Het verhaal over het stel uit Iran is hierbij niet hetgeen de film echt interessant maakt. De combinatie tussen fictie en non-fictie maakt de film wel boeiend. Door de vragen die het stel zichzelf en anderen stelt en de manier waarop non-acteurs ons tonen hoe het dagelijks leven in India er aan toe gaat is ‘Scream of the Ants’ de moeite waard.

Wietske Uneken