Scream of the Banshee (2011)

Regie: Steven C. Miller | 95 minuten | horror | Acteurs: Lauren Holly, Lance Henriksen, Edrick Browne, Eric F. Adams, Marcelle Baer, Leanne Cochran, Thomas C. Daniel, Kasey Emas, Todd Haberkorn, Lucy Hale, Garrett Hines, Lauren Holly, Kayden Kessler, Don Lincoln, Kim Ormiston, Misty Ormiston

Tja… Wie zit er op een zichtbaar ouder geworden Lauren ‘Dumb and Dumber’ Holly, een flink uitgedijde Lance ‘Aliens’ Hendriksen en ouderwetse jaren 80 horror te wachten? De tijd is hard. Het doet pijn om eens zo gevestigde namen (in het B-circuit weliswaar, maar toch) in een pijnlijk overbodige film op te zien draven. ‘The Scream Of The Banshee’ is een ‘After Dark’ productie en die lijn staat niet bekend om het hoge kwaliteitsniveau. Wat deze serie wel de moeite waard maakt, is dat de meeste regisseurs tenminste hun best doen om iets origineels neer te zetten. Dat is bij ‘Scream of the Banshee’ zeker niet het geval. Dit is liefdeloos lopende bandwerk waar werkelijk niemand op zit te wachten. Het is tof dat regisseur Steven C. Miller relatief grote namen heeft weten te strikken, maar het is duidelijk dat deze mensen het puur voor het geld deden.

‘The Scream Of The Banshee’ draait om een groep wetenschappers. De club doet onderzoek naar oude folklore. Als ze een geheimzinnig kistje openen, ontsnapt een Banshee, een monster uit de Ierse mythologie dat doodt door een hoge gil uit te braken. Deze krijs gaat door merg en been en leidt tot bloedende oren en waanzin. Hoe kan dit monster gestopt worden? Een geflipte, gepensioneerde wetenschapper weet het antwoord.

Veel woorden vuil maken aan deze film is zonde. Het acteerwerk is brak, de special effects gedateerd en het verhaal laat ook veel te wensen over. Het begin is aardig, maar zodra het monster ontsnapt zakt de film als een pudding in elkaar. Het doet pijn om de eens zo frisse Lauren Holly zo diep ongelukkig te zien. De actrice moet de huur betalen, want veel zin heeft ze niet in deze film. De desinteresse spat er van af. Als Hendriksen eindelijk zijn opwachting maakt, valt op hoe slecht hij eruit zien. De man is flink uitgedijd en oogt erg ongezond. Zijn spel is ook niet meer zo sprankelend. De film is bij vlagen vrij goor en dat is de redding van dit overbodige prul. De saaie personages werken snel op de zenuwen en het monster is ook niet overtuigend. Jammer. Afkrijselijk slecht!

Frank v.d. Ven