Scrooge (1935)

Regie: Henry Edwards | 58 minuten | drama, familie, fantasie | Acteurs: Seymour Hicks, Donald Calthrop, Robert Cochran, Mary Glynne, Garry Marsh, Oscar Asche, Marie Ney, C.V. France, Athene Seyler, Maurice Evans, Mary Lawson, Barbara Everest, Eve Gray, Morris Harvey, Philip Frost, D.J. Williams, Margaret Yarde, Hugh E. Wright, Charles Carson, Hubert Harben

Dickens’ “A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas” is een van de bekendste boeken in de geschiedenis van de wereldliteratuur. Velen kennen het verhaal van de vrek Scrooge die tot inkeer komt nadat hij bezocht is door de geest van zijn voormalige compagnon en later nog eens drie geesten op bezoek krijgt. Meer nog staat het verhaal voor het gevoel en de sfeer van kerstmis wanneer ieder zich medemenselijker kan tonen dan hij/zij normaal is. Dickens klassieker kent vele bewerkingen, zij het voor radio, televisie, bioscoop of theater.

In 1935 werd er door de Britse regisseur Henry Edwards een bewerking van het beroemde kerstverhaal gemaakt met in de hoofdrol een oude bekende van de materie, Sir Seymour Hicks. Deze had de rol van Scrooge namelijk al eens op zich genomen in 1913 in een bewerking die mede door hemzelf geschreven was. Tweeëntwintig jaar later was Hicks inmiddels in de ridderstand verheven en nam hij de rol nogmaals op zich. De bewerking van Edwards en scenarioschrijver H. Fowler Mear is een bijzonder sobere die ontdaan is van enige vorm van epische inslag en daardoor nederig overkomt. De soberheid wordt des te meer getypeerd door het feit dat de vier geestverschijningen (Marley en de drie geesten) ontdaan zijn van enige vorm van ingewikkelde special effects. Ook het spel van de acteurs met als uitschieter Hicks in de rol van Ebenezer Scrooge dient de film. Hicks is een prachtige Scrooge die als geen ander de verpersoonlijking is van de gierige, op geld beluste zakenman. Zijn transformatie van vrek naar weldoener wordt prima verbeeld.

De film is volgens distributeur RCV Home Entertainment digitaal geremastered en in kleur. Dat zijn mooie reclameteksten en de film is inderdaad ingekleurd. Deze inkleuring voldoet overigens prima. Minpunten zijn er ook: de versie van de film die erop is gezet, deze duurt maar 58 minuten. En dit terwijl er versies bekend zijn van 63 of 78 minuten! Een gemiste kans voor RCV. Zeker aangezien producent Legend Films adverteert met een DVD van de film waar de originele zwart-wit versie ook op de DVD staat inclusief enkele klassieke kerstfilmpjes als bonus. Van dit alles vind men niks terug op deze DVD uitgave van RCV. Door de geringe lengte lijkt het ook of sommige scènes gewoon zijn weggelaten. Een voorbeeld hiervan is de scène uit Dickens’ boek waarin twee collectanten bij Scrooge vragen om een donatie. Scrooge wijst ze vervolgens hardvochtig de deur. Een verwijzing naar dit bezoek komen we later in de film tegen maar de scène zoals boven beschreven is nergens te bekennen! Allemaal zeer merkwaardig. Dit maakt dat de film wel erg kort duurt en voor de kenner van het verhaal waarschijnlijk onvolledig zal aandoen. Spijtig dat zulk een mooie film op een dergelijke manier wordt uitgebracht. Niettemin is de film een traktatie voor de liefhebber van kerstfilms en welhaast verplichte kost voor de komende wintermaanden. Maar dan wel een andere uitgave aanschaffen.

Joost Hoedemaeckers