Secrets of the Force Awakens: A Cinematic Journey (2016)

Regie: Laurent Bouzereau | 70 minuten | documentaire | Met: J.J. Abrams, Kathleen Kennedy, Lawrence Kasdan, George Lucas, Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver, Simon Pegg, John Williams, Anthony Daniels, Gwendoline Christie, Lupita Nyong’o, Peter Mayhew, Andy Serkis, Joonas Suotamo, Christian Alzmann, Bryan Burk, Rich Carter, Dave Chapman, Chloe Chesterton, Doug Chiang, Darren Gilford, Roger Guyett, Tommy Harper, Paul J. Hayes, Brian Herring, Michael Kaplan, Mary Jo Markey, Daniel Mindel, Dennis Muren, Daniel Pearson, Michelle Rejwan, Ben Rosenblatt, Lee Sandales, Neal Scanlan, Oliver Steeples, Phil Tippett, Alan Tomkins, Gary Tomkins, Lee Towersey, Pat Tubach, Matthew Wood

De Star Wars documentaire ‘Secrets of the Force Awakens’ is meer dan een zeventig minuten durende ode aan de eerste van de nieuwe generatie Star Wars films. Waar veel ‘making ofs’, die als extra’s op dvd’s en blu-rays worden gezet, vaak bestaan uit interviews met cast en crew die elkaar de hemel in prijzen, gaat ‘Secrets of the Force Awakens’ verder en biedt het de kijker waar voor het geld: informatie en amusement. Er worden heel wat weetjes op je af gevuurd tijdens het kijken van deze in vier hoofdstukken verdeelde documentaire (hoewel ‘Secrets’ een wellicht wat te zware term is) en je ziet (archief)beelden die je hart beslist sneller doen kloppen.

Kathleen Kennedy, die na de verkoop van LucasFilm aan Disney aangesteld werd als brand manager van Star Wars, geeft aan dat de authenticiteit van de eerste trilogie terugkrijgen een belangrijk punt was, en we zien hoeveel aandacht hier aan geschonken is. Dat levert bijzondere situaties op, zo vertelt een van de crewleden dat zijn vader al aan de Empire Strikes Back werkte. Regisseur J.J. Abrams vertelt hoe hij het proces ervaren heeft en je snapt zijn aanvankelijke twijfel om het project aan te nemen. Hij is een uitstekend verteller en het is goed voor te stellen hoe hij op de set werkt, als hij met diezelfde bevlogenheid aan het woord is, moet hij alles voor elkaar krijgen.
De auditietape van Daisy Ridley is indrukwekkend en John Boyega is zo heerlijk kinderlijk enthousiast (hij deed maar liefst negen keer auditie!). En wat fijn dat de nieuwe versie van het scenario, waarin Poe Dameron niet direct aan het begin overlijdt, de definitieve versie werd! Ook de interviews met Carrie Fisher, Mark Hamill en Harrison Ford ontbreken niet en ook hun oorspronkelijke terughoudendheid is evident. Met name Harrison Ford is interessant, omdat hij over zijn rol in de hele reeks spreekt.

Een emotioneel geladen moment is dat wanneer de hele cast en crew zich voor het eerst samen op één plek bevonden. Het script werd tijdens deze ‘table read’ voorgelezen door Mark Hamill. Maar net zo’n spannend is de eerste draaidag, in 48 graden in een woestijn in Abu Dhabi opgenomen. Petje af voor de acteurs die in niet ventilerende kostuums rondliepen… Ook leuk is het interview met Gwendoline Christie, die als Captain Phasma (de naam werd geïnspireerd door de ‘Phantasm’ films van Don Coscarelli) blij was geen typisch vrouwelijk kostuum te dragen, maar er toch in slaagde haar personage iets vrouwelijks mee te geven. En Simon Pegg is altijd een aanwinst, in welke film ook, dus hem hier horen te zeggen dat zijn inbreng voor ‘Star Wars’, ondanks dat hij ook in de ‘Star Trek’ franchise zit, mogelijk werd gemaakt omdat hij onherkenbaar in een pak werd gehesen (“So I could have my spacecake and eat it”) is erg fijn. BB-8 blijft nog steeds schattig; ondanks dat je ziet hoe zijn scènes zijn opgenomen, gaat er niets van de magie verloren. Lupita Nyong’o’s personage Maz komt ook ruim aan bod en naast het filmen in Pinewood Studios wordt er ook aandacht geschonken aan de epische laatste beelden die op Skellig Island zijn gemaakt.

Laurent Bouzereau maakte van ‘Secrets of the Force Awakens’ een boeiende documentaire, waar de oprechte liefde voor ‘Star Wars’ en het maken van een nieuw hoofdstuk vanaf spat. Eens te meer wordt duidelijk dat ‘Star Wars’ generaties verbindt.

Monica Meijer

‘Secrets of the Force Awakens: A Cinematic Journey’ verschijnt woensdag 6 april 2016 als extra op de blu-ray van ‘Star Wars: The Force Awakens’.