Secrets of War – Sworn to Secrecy: Secrets of War (1998)

Regie: Michael J. Kase, J.V. Martin | 1352 minuten | documentaire | Voice-over: Charlton Heston

‘Secrets of War’, ook wel ‘Sworn to Secrecy: Secrets of War’ genoemd, is een 26-delige documentaire die in ruim 22 uur geheime operaties, spionagepraktijken en geheime oorlogen behandelt. Aan de hand van geheime documenten die inmiddels openbaar gemaakt zijn, interviews met schrijvers, experts en overlevenden komen de vele geheimen van diverse oorlogen aan bod. De in 2008 overleden acteur Charlton Heston heeft deze documentaire ingesproken. Zijn zware stem past goed bij de onderwerpen en is erg prettig om naar te luisteren. Hij leidt elke aflevering in en vertelt over de onderwerpen die aan bod komen in de komende afleveringen. Interviews met schrijvers en experts over de oorlog worden afgewisseld met gesprekken met overlevenden van de oorlog, die vertellen over de veelal gevaarlijke situaties waarin zij toentertijd verkeerden.

Naast de authentieke beeldfragmenten worden in deze documentaire ook nagespeelde gebeurtenissen getoond. Op deze manier krijg je als kijker een realistisch maar ook duidelijk beeld van de voorvallen. In iedere aflevering wordt een ander onderwerp behandeld en het zijn stuk voor stuk interessante afleveringen. Omdat veel onderwerpen elkaar overlappen komen sommige interviews en gebeurtenissen in meerdere afleveringen voor. Dit is gelukkig niet al te storend, omdat het van een andere invalshoek bekeken wordt.

Deze documentaire beperkt zich niet alleen tot de Tweede Wereldoorlog zoals de voorkant van de DVD-box doet vermoeden. In de afleveringen van de eerste vier DVD’s wordt de Tweede Wereldoorlog behandeld waarbij vooral de aflevering over Enigma coderingsmachine fascineert. De Duitsers gebruikten de Enigma coderingsmachine tijdens de Tweede Wereldoorlog als communicatiemiddel en vanwege de complexiteit ervan werd gedacht dat deze niet te kraken was. Ook de manier waarop de Britten dit apparaat probeerden te ontcijferen is boeiend. Naast de Tweede Wereldoorlog zijn er ook afleveringen gewijd aan de Golfoorlog en de Vietnamoorlog. Ook de Koude oorlog komt aan bod, waardoor we meer te weten komen over Stalin.

Andere onderwerpen die getoond worden in de documentaire zijn onder meer ‘het Nazi-goud’, ‘de strijd in de Atlantische Oceaan’ en een aflevering over vrouwelijke spionnen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd in de Tweede Wereldoorlog.

Alle afleveringen zijn van goede kwaliteit, zowel qua beeld als inhoud. Zelfs voor wie veel denkt te weten over de oorlog kan met deze educatieve documentaire nog nieuwe kennis opdoen. ‘Secrets of War’ is een boeiende serie en een ‘must see’ voor geschiedenisliefhebbers en specifiek voor belangstellenden voor de oorlogen van de vorige eeuw.

Marvin Heineman