See Spot Run – Spot (2001)

Regie: John Whitesell | 94 minuten | komedie, familie | Acteurs: David Arquette, Michael Clarke Duncan, Leslie Bibb, Joe Viterelli, Angus T. Jones, Anthony Anderson, Paul Sorvino, Steve Schirripa, Kimberly Hawthorne, Kavan Smith, Peter Bryant, Fiona Hogan, Roger Haskett, Fulvio Cecere, Stephen E. Miller, Darcy Laurie, Sarah-Jane Redmond, Rachel McGinnis, J.B.Bivens, Tom Shorthouse, Jason Low, Farrell Spence, Irene Karas

Honden zijn zonder twijfel de meest gewilde en meest gecaste niet-menselijke acteurs in filmland. Soms is een hond het middelpunt van een griezelige en angstaanjagende productie (bijvoorbeeld ‘Cujo’), maar meestal gaat het toch om brave, vaak zoetsappige familiefilms of kindervriendelijke komedies. ‘See Spot Run’ is een film die in de laatstgenoemde categorie thuishoort. Vernieuwend of bijster origineel is deze film zeker niet, maar dat hoeft ook niet gezien het doel van de film, de doelgroep die men tracht te bereiken en de pretenties die de makers bij het vervaardigen ervan hadden. De filosofie achter ‘See Spot Run’ is simpelweg het bieden van entertainment voor kinderen en hun ouders, een doelstelling waaraan de film grotendeels weet te voldoen. Natuurlijk, niet alle grappen zijn even geslaagd, maar deze prent heeft zeker zijn momenten. Met name de scène waarin postbode Gordon probeert om, ondanks het feit dat hij op de huid wordt gezeten door diverse bijtgrage honden, zijn dagelijkse route te voltooien en de hilarische scène in een dierenwinkel zullen bij veel kijkers zeker op de lachspieren werken. Over David Arquette lopen de meningen vaak sterk uiteen, maar in deze film is hij de juiste man op de juiste plaats. Soms dreigt hij qua absurditeit uit de bocht te vliegen, maar films zoals ‘Eight Legged Freaks’ en ‘Ready to Rumble’ tonen ook dat Arquette wel tot zijn recht komt in ietwat overdreven, naar slapstick neigende rollen. Ook de bijdrage van Michael Clarke Duncan als de op het musculaire vlak stevig ontwikkelde FBI-agent Murdoch is aardig. Tegenover zijn collega’s en de buitenwereld presenteert hij zich als een keiharde man, maar in werkelijkheid hebben we van doen met een gevoelig type dat uitermate gehecht is aan zijn mastiff. Type ruwe bolster, blanke pit dus. Ook aardig is het optreden van veteraan Paul Sorvino, die een aardige persiflage op zijn personage Paul Cicero uit de keiharde misdaadfilm ‘Goodfellas’ neerzet. Hij wordt bijgestaan door de inmiddels overleden Joe Viterelli, de gezette acteur die in onder meer ‘Analyze This’ al liet zien met verve de rol van klunzig maffiahulpje te kunnen vertolken.

Al met al heeft deze film alle ingrediënten die nodig zijn voor het creëren van een licht verteerbare en pretentieloze familiekomedie. Een aimabele hond met een hoge knuffel- en aaibaarheidsfactor, een aantal leuke grappen, stuntelige boeven, aardige typetjes en de nodige slapstick. Minpunt is dat de humor af en toe verzandt in iets te banale grappen met een hoog poep- en plasgehalte en dat bepaalde stukken niet zo geschikt lijken te zijn voor de allerjongsten (maffiosi die in kleurrijke bewoordingen praten over het vermoorden van mensen, een hond die uit een raam wordt gegooid). Geen wereldschokkende film, maar bij vlagen wel erg leuk.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 juni 2001