Seeking Justice (2011)

Regie: Roger Donaldson | 105 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Nicolas Cage, Guy Pearce, January Jones, Jennifer Carpenter, Harold Perrineau, Xander Berkeley, IronE Singleton, Monica Acosta, Joe Chrest, J.D. Evermore, David Jensen, Donna Duplantier, Dikran Tulaine, Mike Pniewski, Jason Davis

Wat doe je wanneer je er bij toeval achterkomt dat de stad waarin je woont door een corrupte bende onderdrukt wordt en niemand, van politie tot op het oog gewone burgers, nog te vertrouwen is? De gemiddelde mens zal er waarschijnlijk zijn handen proberen vanaf te trekken en vooral niet te veel in al deze problemen en ingewikkelde zaken verwikkeld willen raken. Zo niet Will Gerard, een op het eerste gezicht onschuldige leraar Engels die in de film ‘Seeking Justice’ in deze zojuist beschreven complexe situatie verzeild raakt. Hij besluit niet weg te lopen en zijn verantwoordelijkheid als burger te nemen om het onheil tot op de bodem uit te zoeken, ook al komt zijn eigen leven hierdoor in gevaar.

In ‘Seeking Justice’ speelt Nicolas Cage (die in de eerste helft van 2012 bijna elke maand wel ergens in een bioscoopfilm opduikt) het personage van Will Gerard. De leraar Engels op een middelbare school in New Orleans leidt een gelukkig bestaan met zijn vrouw Laura (January Jones). Aan dit zorgeloze leventje komt echter abrupt een einde als Laura op een avond bruut verkracht en gemolesteerd wordt. Niet lang hierna komt de zwaar bezorgde Will met ene Simon (Guy Pearce) in contact. Simon is van een onofficiële organisatie die opkomt voor de slachtoffers van geweld in de stad. Hij stelt Will voor om de dader (die op dat moment nog voortvluchtig is) te laten vermoorden en Will besluit op dit aanbod in te gaan. Als tegenprestatie moet Will in de toekomst een keer iets kleins terugdoen voor de organisatie. Wanneer hij uiteindelijk ook daadwerkelijk een tegenprestatie moet leveren, blijkt de onderneming helemaal niet zo goed als ze claimen te zijn en raakt Will ongewild steeds dieper in de corrupte instelling verwikkeld.

Met dit verhaal is in de basis eigenlijk helemaal niks mis. Het levert in eerste instantie een bijna verrassend interessante thriller op. De lichtelijk mysterieuze sfeer die er rond de organisatie van Simon – en rond het karakter van diezelfde Simon zelf – hangt draagt hieraan bij, omdat je niet echt weet wie of wat erachter zit. Nicolas Cage weet aanvankelijk een overtuigende rol neer te zetten van een man die duidelijk niks met de organisatie te maken wilt hebben. Hij is nou eenmaal een simpele leraar en absoluut geen crimineel. Hij raakt dan ook steeds meer gefrustreerd, wanneer hij erachter komt dat hij de organisatie niet zomaar van zich kan afschudden.

Het gaat eigenlijk pas mis met ‘Seeking Justice’ wanneer Will uiteindelijk een journalist moet ombrengen in opdracht van Simon. Want waar ‘Seeking Justice’ als thriller overtuigt, is het vanaf dit moment dat het zich ineens als actiefilm voordoet. Het gevolg is dat we bekende en weinig overtuigende achtervolgingen en schietpartijen te zien krijgen. Ook de transformatie die Will doormaakt, van antiheld naar een actieheld die in zijn eentje heel New Orleans probeert te redden, is erg ongeloofwaardig en nergens op gebaseerd. Wilde auto-achtervolgingen, schietpartijen en undercoveronderzoek, niks lijkt voor Will ineens te veel of te moeilijk. De film probeert zich voor te doen als iets wat het duidelijk niet is. Dat is jammer en bovenal onnodig. Met recente films als ‘Contraband’, ‘Safe House’ en ‘Man on a Ledge’ zijn er al genoeg middelmatige actiethrillers verschenen de laatste maanden en ‘Seeking Justice’ past prima in dit rijtje thuis. Wat zo veelbelovend begon, gaat als een nachtkaars uit. Qua niveau kun je ‘Seeking Justice’ inmiddels dan ook met een gerust hart als een ‘typische Nicolas Cage film’ aanduiden.

Martijn Scheepers

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 3 mei 2012
DVD- en blu-ray-release: 25 september 2012