Selkirk, de echte Robinson Crusoe – Selkirk, el verdadero Robinson Crusoe (2012)

Regie: Walter Tournier | 80 minuten | animatie, avontuur, familie

‘Selkirk, de echte Robinson Crusoe’ vertelt het verhaal van de schipper Selkirk die nogal aan zichzelf denkt en graag geld van andere mensen wint door gokspelletjes. Op een dag zit hij in een bar en wil de barmeid Gertrude na zijn bestelling van een drankje geld innen. Selkirk kan de rekening nog betalen, maar komt erachter dat hij nu platzak is.

Selkirk vangt een gesprek op tussen de bemanningsleden Paul, Bruck, Robin en Hank van het schip ‘de Esperanza’. Hun kapitein Bullock is nog op zoek naar een schipper. Selkirk weet het baantje te krijgen doordat hij in bezit is van een kaart waarop verschillende wegen te zien zijn die naar Kaap Hoorn leiden.

Selkirk leert al gauw waarom kapitein Bullock bekend staat als ‘De Pest’, deze bijnaam komt door Bullocks gemene karakter. De kapitein snauwt hem af en schept graag op over zijn gruweldaden. Barmeid Gertrude neemt de slechterik ook voor lief, zij vermomt zich als man om zo ook aan boord te komen en neemt de plaats in van de kok die heel toevallig niet komt opdagen. Selkirk en de andere bemanningsleden leren haar kennen als Pupi.

Tijdens de reis kan Selkirk het gokken niet laten. Hij weet van alle bemanningsleden te winnen en heeft als enige nog geld. Dat wordt hem niet in dank afgenomen. Pupi probeert Selkirk minder geldzuchtig te maken door hem te wijzen op zijn inhaligheid. Maar Selkirk is koppig. Hij blijft weddenschappen afsluiten voor geld, op het laatst is het zelfs zover dat er om bonen wordt gespeeld.

Selkirk ziet niet in dat hij door zijn acties zeer ongeliefd wordt. Wanneer ‘de Esperanza’ aanmeert bij een onbewoond eiland, betaalt Selkirk de prijs voor zijn daden.  Ondanks Pupi’s pogingen hem te helpen, wordt hij achtergelaten. Zal Selkirk zich kunnen redden alleen op het eiland? En zal hij eindelijk zijn lust naar geld en goud kwijtraken?

Kijkers die een erg avontuurlijke piratenfilm verwachten, komen bij ‘Selkirk, de echte Robinson Crusoe’ bedrogen uit. Deze stopmotion animatiefilm schiet te kort wat betreft spanning of avontuur. Veel van de gebeurtenissen vinden plaats op het schip en daarbij staan de spelletjes van Selkirk om geld te winnen veelal centraal.

Wat ‘Selkirk’ toch leuk maakt om naar te kijken, zijn de figuren. De bemanningsleden variëren van doorsnee uiterlijk tot afzichtelijke gezichten. Hoe onaardiger het karakter, hoe lelijker de persoon. Daarnaast hebben de makers mooi gewerkt met de stopmotion techniek. Je kunt er aan af zien dat er tijd en moeite in ‘Selkirk, de echte Robinson Crusoe’ is gestoken qua vormgeving van de personages. De combinatie met 3D-techniek maakt het vernieuwend.

De leukste momenten van het verhaal komen voor als Selkirk op het onbewoonde eiland zit. Hoe hij bijvoorbeeld bezig is om geiten gevangen te nemen en daarbij heerlijk stuntelt. Voor erg jonge kijkers zal ‘Selkirk’ wel genoeg vermaak bieden, dan moet het niet té eng of té spannend zijn. Maar de makers hadden wel wat meer avontuur  aan boord kunnen gooien voor de kijkers richting de tien jaar. Hoewel de techniek waarmee ‘Selkirk, de echte Robinson Crusoe’ is gemaakt de film niet doorsnee maakt, doet het verhaal dit helaas teniet. Hierdoor strandt de film toch nog in de categorie middelmatig…

Ans Wijngaarden