Semi-Pro (2008)

Regie: Kent Alterman | 91 minuten | komedie, sport | Acteurs: Will Ferrell, Woody Harrelson, André Benjamin, Maura Tierney, Andrew Daly, Will Arnett, Andy Richter, David Koechner, Rob Corddry, Matt Walsh, Jackie Earle Haley, DeRay Davis, Josh Braaten, Jay Phillips, Peter Cornell, Pat Kilbane, Patti LaBelle, Tim Meadows, Jason Sudeikis, Kristen Wiig, Ellia English

‘Ben ik de enige die Will Ferrell haat?,’ vraagt een radeloze bezoeker van het IMDb forum zich af. Dat is hij zeker niet. Ferrells nieuwste sport-komedie is in alle opzichten een typische Ferrell-film, en zal daarom iedereen die niet om Ferrell lacht niet bekoren, en zijn fans wel. Een van die fijne zekerheden in het leven. Maar een nuance is niet overbodig. ‘Semi-Pro’ is voor Ferrell-begrippen een van zijn mindere komedies. Een handvol lachmomenten, maar vooral wat absurditeit die de plank misslaat. Misschien is het de Ferrell-moeheid.

Jackie Moon (Will Ferrell) is de zanger/eigenaar/speler/coach van het basketballteam Flint Michigan Tropics. Moon is een eendagsvlieg die ooit een megahit had met het foute disconummer ‘Love Me sexy’. Van de opbrengst kocht hij de Flint Michigan Tropics. In de jaren 70, waarin ‘Semi-Pro’ zich afspeelt, waren er nog twee basketball divisies: de ABA en de NBA. Het eerste gaat fuseren met de NBA waarbij een groot aantal teams opgeheven zal worden. Moon moet met zijn team knokken voor minstens de vierde plek om in de NBA opgenomen te worden.

Om hun doel te bereiken kopen ze in ruil voor een wasmachine de veteraan Monix (Woody Harrelson) die hun naar de overwinning moet brengen. Wat volgt is het welbekende Hollywood-sportfilmplot, gelardeerd met typerende Ferrell-gekheid. De Flints winnen na hard trainen bijna al hun wedstrijden, en moeten dan de laatste wedstrijd winnen om vierde te worden.

De chemie tussen Harrelson en Ferrell is in orde. De rest van de cast valt niet positief of negatief op, met uitzondering van Will Arnett, tegenwoordig een bekende kop in komedies. Als Ferrells vierde sportkomedie merk je dat bij ‘Semi-Pro’ de koek wel op begint te raken. De vertrouwde melk-door-de-neus-lachmomenten blijven uit. Misschien moet het roer nu echt om, of wordt ondergetekende echt te oud.

Caspar Kraaijpoel