Sense & Sensibility (1981)

Regie: Rodney Bennett | 185 minuten | drama | Acteurs: Irene Richard, Tracey Childs, Diana Fairfax, Peter Woodward, Bosco Hogan, Robert Swann, Donald Douglas, Annie Leon, Peter Gale, Amanda Boxer, Julia Chambers, Elizabeth Benson, Marjory Bland, Philip Bowen, Christopher Brown

‘Sense & Sensibility’ is behalve het verhaal van twee jongedames op zoek naar liefde en een toekomst ook het verhaal van liefde tussen twee zussen. Elinor en Marianne verschillen als dag en nacht. Waar de een haar gevoelens niet uit, is de ander een wervelwind van emoties. Ze bevinden zich samen in een benarde situatie. Na het overlijden van hun vader hebben ze geen huis en amper een cent om van rond te komen. Uiteindelijk vinden ze samen met hun moeder woonruimte bij een ver familielid die hen goedhartig opvangt. Beiden leven ze met het besef dat – willen ze uit deze benarde situtatie ontsnappen – dat ze verstandig zullen moeten trouwen.

Tegenwoordig ben je als kijker van een mini-serie behoorlijk verwend. Goede acteurs, mooi geselecteerde locaties en dialogen die uit het dagelijkse leven lijken gegrepen. Helaas werd er in 1981 met deze productie niet zo groots uitgepakt. Wellicht een kwestie van budget, maar het is een jammerlijk feit, want de scènes zouden vloeiend in elkaar moeten overlopen. Want daardoor kan je optimaal genieten van de belevenissen van de twee zussen. Erg spannend is het niet wat ze meemaken: dan een feestje hier, een picknick daar. Gesprekken over kennissen en over mensen waarvan ze gehoord hebben. Kortom, het verhaal moet het hebben van mooie plaatjes en goed acteerwerk.

Maar laten we ‘Sense & Sensibility’ eens vanuit historisch perspectief bekijken: voor jonge meiden van nu is het onmogelijk zich in te leven in de troubles van Elinor en Marianne: het belang van een goede echtgenoot vinden. Want hij zou zorgen voor een eind aan alle sores. Een man met fortuin kan de hele familie onderhouden. Dat was in de negentiende eeuw een normale gang van zaken. De dames deden niets meer dan wat borduren, poëzie lezen en corresponderen. Hoogtepunt van het seizoen was het bezoeken van een bal. Voor hen was het een schande om te gaan werken, vrouwen van nu zouden niet jaloers zijn op het nutteloze bestaan van weleer. Liever een baan en stapavondjes met vriendinnen. En zonder schande jaren single te kunnen zijn en rustig wachten op mister right. Maar laten we eerlijk zijn, wellicht waren Elinor en Marianne ook liever single geweest, maar het was gewoonweg geen optie.

Natuurlijk komt het goed met de beide meiden. De een leert haar emoties te tonen en krijgt daarmee de man van haar dromen. De tweede komt tot inzicht dat liefde niet per se vuurwerk is, maar dat een begripvolle en sympathieke partner ook veel waard is. En zo wordt iedereen steeds wijzer.

Eline Lubberts