Senseless (1998)

Regie: Penelope Spheeris | 60 minuten | komedie | Acteurs: Marlon Wayans, David Spade, Matthew Lillard, Rip Torn, Tamara Taylor, Brad Dourif, Richard McGonagle, Esther Scott, Debra Jo Rupp, Mark Christopher Lawrence, John Ingle, Jenette Goldstein, Ernie Lively, Kenya Moore, Constance Zimmer, Ken Lerner, Patrick O’Neill, Ross Rayburn, Jeanne Diehl, Jennie Vaughn, Cee Cee Michaela, Michael Dean Ester, Greg Grunberg, Mike Butters, Orlando Brown, Angelique Parry, Tino Williams, Brenden Jefferson, Patrick Ewing, Kevin Cooney

Marlon Wayans is een notoire grappenmaker. Meestal verschijnt hij samen met zijn oudere broer Shawn zoals in ‘Little Man’ (2006) en hun serie ‘The Wayans Bros’ (1995-1999). Het is dan ook leuk om de jongste Wayans broer alleen te zien in een komedie waar hij wat serieuzer is. In ‘Senseless’ speelt hij Darryl Witherspoon, een intelligente student die tientallen baantjes heeft om rond te komen. Dit wordt met een zeer grappige introductie duidelijk gemaakt. Darryl moet naast zichzelf ook zijn moeder en broertjes en zusjes onderhouden. Een wedstrijd voor een startersfunctie als junior analist bij Smythe-Bates biedt uitkomst.

Maar er zijn meerdere gegadigden met betere connecties en cv’s, zoals rijkeluisjongen Scott Thorpe. Dit is een rol van David Spade (nog een grappenmaker) van de serie ‘Just Shoot Me!’ (1997-2003). Hoewel ze zijn haar netjes hebben gekamd, kan Spade moeilijk voor een jonge student doorgaan, maar ach, hij is de slechterik hier. De verwende Scott zit Darryl nogal dwars vooral wanneer hij lid wil worden van zijn studentenvereniging. Gelukkig heeft Darryl een meelevende kamergenoot genaamd Tim (Matthew Lillard). Lillard, ook een grapjas, speelt hier een maffe student met heel veel piercings. Debra Jo Rupp, Kitty Forman uit ‘That ’70s Show’ (1998-2006) heeft overigens een grappig rolletje als medewerker van de vruchtbaarheidskliniek.

Wanneer de nood hoog is, wordt Darryl medicijntester van Dr. Wheedon (Brad Dourif). Dourif is bekend door zijn rol als Grima Wormtongue uit ‘The Lord of the Rings’. Het medicijn, mits genomen in de juiste dosis, versterkt de zintuigen tienmaal. Er is een subtiele knipoog naar ‘The Lord of the Rings’ wanneer de dokter Darryl waarschuwt voor macht als drug. Aanvankelijk helpt het medicijn Darryl om indruk te maken op de Smythe-Bates jury (o.a. Rip Torn) en Janice (Tamara Taylor), het meisje waar hij verliefd op is. Maar wanneer Darryl zijn dosis verdubbelt, gaat alles mis.

Er valt een hoop te lachen met ‘Senseless’. Maar Marlon Wayans is naast komisch hier ook sympathiek en serieus. Dat is best verfrissend om te zien. De meeste humor is ten koste van hem, zoals wanneer de kleren van zijn lijf worden gestolen. Het einde is goed gekozen, al had de speech van Darryl iets meer uitleg mogen bevatten. Wat Darryl aan zijn deelname aan de wedstrijd over houdt is gelukkig realistisch gehouden. Kortom, ‘Senseless’ is een vermakelijke komedie waarbij je in een deuk ligt om de beproevingen van de hoofdrolspeler.

Sarita Koendjbiharie