Sergio Herman, Fucking Perfect (2015)

Regie: Willemiek Kluijfhout | 80 minuten | documentaire | Met: Sergio Herman, Ellemieke Herman-Vermolen, Michel Herman

“Het groeit hier gewoon…,” spreekt de 43-jarige chefkok ons met een Zeeuws-Vlaams accent toe terwijl hij met een vissersmesje zeekraal en andere zilte waterplanten van de stormkering steekt. Hij verzamelt een kratje vol Atlantische lekkernijen die hij die avond aan zijn gasten gaat voorschotelen in restaurant Oud Sluis, het van oorsprong Zeeuwse mosselrestaurant dat in de jaren 80 door zijn vader is opgericht.

Maar de rek is eruit, merkt hij op. Na 25 jaar en het verkrijgen van 3 Michelin sterren hangt Sergio Herman zijn buis aan de wilgen. Althans gedeeltelijk want in de gastronomische documentaire ‘Sergio Herman, Fucking Perfect’ zien we dat de gepassioneerde Herman zijn geliefde restaurant opoffert om in België een nieuw avontuur aan te gaan.

In navolging van culinaire documentaires over geroemde chefs zoals Jiro Ono in ‘Jiro Loves Sushi’, waarbij je watertandend een kijkje in de keuken krijgt, heeft ook regisseuse Willemiek Kluijfhout (‘L’amour des moules’) een smakelijk “foodporn” portret geschoten van Nederlandse sterrenchef Sergio Herman. We zien het jaar van afscheid en de heropleving van een man die met de grootste accuratesse een meesterlijke dis opmaakt voor zijn smachtende gasten.

De rustige kant van Herman is die van vader. Thuis is Sergio kalm en laat hij zijn vrouw Ellemieke met een gerust hart koken. Een simpele pompoensoep smaakt hem prima. Hij heeft de opvoeding van zijn samengestelde gezin grotendeels in haar schoot neergelegd. Redelijk logisch als je nagaat dat de chefkok zo’n 19 uur per dag proeft, roert, kookt, schreeuwt en inspireert om het beste van het beste uit te serveren.

Sergio’s laatste menu is een eerbetoon aan zijn vader, zijn leermeester. We zien hoe de chef de klassieker “Langoustines à la nage” creëert. Pure kunst op een bord en een culinair liefhebber kan al bijna proeven hoe het beroemde gerecht moet smaken. Geheel in Hermans stijl wordt het bord versierd met bloemen die met een pincet en militaire precisie wordt geplaatst. De tegenhanger van die lieflijkheid en fragiliteit zijn de robuuste tatoeages die hij in zijn servies en op de linkerkant van zijn lichaam heeft laten verwerken. Het is de rauwe rand die Sergio’s stijl zo herkenbaar maakt.

‘Sergio Herman, Fucking Perfect’ gaat over een man die na jarenlang alles te hebben gegeven op een tweesprong staat met de vraag “Wat wil ik nog?”. Dat hij altijd een chefkok zal blijven, staat buiten kijf. Die passie zit diep vergrendeld. Met deze kennis opent hij de deuren van een monumentale kerk in Antwerpen: The Jane. Een frisse wind…en zo wordt z’n nieuwe uitdaging met smaak opgediend.

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 maart 2015