Series 7: The Contenders (2001)

Regie: Daniel Minahan | 86 minuten | drama, komedie, science fiction | Acteurs: Brooke Smith, Marylouise Burke, Glenn Fitzgerald, Michael Kaycheck, Richard Venture, Merritt Wever, Mark Woodbury, Donna Hanover, Angelina Phillips, Tom Gilroy, Nada Despotovich, Stephen Michael Rinaldi, Alex Yershov, Danton Stone, Joseph Barrett, Shawna Moore, Jennifer Van Dyck, Tanny McDonald, Caitlin Bateman, James Lecesne

‘Series 7: The Contenders’ kijkt als een reality-show, en zo is het natuurlijk ook bedoeld. Als je jezelf niet af en toe knijpt en tegen jezelf zegt dat het “maar een film is”, ga je denken dat het echt is. Je hoeft geen fan van reality-t.v. te zijn om bij deze film op het puntje van je stoel te zitten. De acteurs spelen ontzettend goed. Ze zijn allen vrij onbekend en dat komt de film wel ten goede. Hoofdrolspeelster Dawn Lagarto zal overigens bij veel kijkers wel bekend voorkomen, zij speelde één van Hannibals slachtoffers in ‘Silence of the Lambs’!

Het is erg geloofwaardig dat de levens van de deelnemers gevaar lopen. De film is een soort marathon-aflevering van 90 minuten. De voice-over maakt het nog echter. Er zitten helaas wel wat gaten in het plot: zo wordt nergens duidelijk gemaakt waarom de deelnemers gedwongen worden elkaar te vermoorden, en waarom ze geen deal sluiten met elkaar. De hoofdrolspelers zijn zo verschillend als maar kan zijn. De al eerder genoemde Dawn Lagarto bijvoorbeeld is een hoogzwangere alleenstaande vrouw, meesterlijk neergezet door Brooke Smith. Zij heeft de zesde aflevering overleefd en heeft nu dus een aantal nieuwe, willekeurig uitgekozen tegenstanders gekregen. Jeffrey Norman is een 33-jarige artiest, met prostaatkanker (en blijkt Dawn’s ex te zijn!). Dan is er nog een verpleegster, Connie Trabucco, en de 18-jarige Lindsay wiens ouders haar aanmoedigen alsof ze aan een hockey-wedstrijd meedoet. De twee andere mededingers, Tony Reilly en Franklin James, komen minder goed uit de verf.

‘Series 7: The Contenders’ is een haarscherpe parodie op alle reality-t.v. shows, en in dat opzicht is het zeker geslaagd. De humor is gitzwart en zal daarom niet bij iedereen in de smaak vallen. Als je echter een film wilt zien die je aan het denken zet, is ‘Series 7: The Contenders’ een goede keus!

Monica Meijer

Waardering: 3