Set It Up (2018)

Recensie Set It Up CinemagazineRegie: Claire Scanlon | 105 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Zoey Deutch, Glen Powell, Lucy Liu, Taye Diggs, Joan Smalls, Meredith Hagner, Pete Davidson, Jon Rudnitsky, Tituss Burgess, Jake Robinson, Aaron Costa Ganis, Paulie Deo Jr., Noah Robbins

Het romcomgenre gaat ver terug in de filmgeschiedenis. Waar het ooit precies begon is moeilijk te zeggen, maar er zijn door de jaren heen verschillende klassiekers uitgebracht in dit genre. Denk hierbij aan ‘Sabrina’ en ‘The Seven Year Itch’ van Billy Wilder of aan ‘Annie Hall’ en ‘Manhattan’ van Woody Allen. De klassieker der klassiekers in het genre blijft echter ‘When Harry met Sally’. Deze film van Rob Reiner is van invloed geweest op erg veel moderne romantische komedies. Zo ook op ‘Set it Up’.

‘Set it Up’ begint met een compilatie van assistenten die de gekste dingen moeten doen voor hun bazen. De toon is hiermee meteen gezet. Vervolgens worden we geïntroduceerd aan Harper en haar baas Kirsten en aan Charlie en zijn baas Rick. Zowel Kirsten als Rick zijn erg succesvol in wat ze doen, maar beide zijn ook te veeleisend en ronduit niet aardig tegen hun assistenten. Dit weten Harper en Charlie ook, alleen willen ze beide hogerop in het bedrijf komen en zeggen er dus niks van. Goed om te weten is dat Harper en Charlie elkaar aan het begin van de film niet kennen. Dit verandert wanneer ze allebei laat op de avond eten moeten halen voor hun bazen. Na deze ontmoeting smeden ze het plan hun bazen aan elkaar te koppelen. Dit met de gedachte dat ze dan vriendelijker zullen worden.

Een romantische komedie staat of valt vaak met de chemie tussen de twee hoofdrolspelers. De twee hoofdrollen in ‘Set it Up’ worden vertolkt door Zoey Deutch (Harper) en Glen Powell (Charlie). Met de chemie zit het in deze film wel goed. De dialogen tussen Harper en Charlie zijn vaak hilarisch. Dit komt door het sterke script, maar zijn ook zeker de verdiensten van Deutch en Powell. Zo is er een scène waarin Harper en Charlie samen na een feestje pizza gaan eten in de kamer van Charlie. Hier spat de chemie werkelijk van het scherm en de scène is dan ook een van de hoogtepunten van de film.

Waar films vrouwen met een goede carrière vaak demoniseren, denk aan ‘The Devil Wears Prada’, doet ‘Set it Up’ dit niet. Het was makkelijk geweest Kirsten, gespeeld door Lucy Liu, weg te zetten als een onsympathieke, arrogante vrouw, de film doet dit echter niet. Kirsten is juist een baas die weliswaar veel eist van Harper, maar dit doet omdat ze haar verder wil helpen in haar carrière. Aan het einde van de film wordt hier nog een mooie scène aan gewijd.

Kortom, ‘Set it Up’ is een erg geslaagde romcom waarin de chemie van het scherm spat tussen Deutch en Powell. Hoewel het verhaal niet erg origineel is weten de regisseur, schrijver en acteurs er toch een fris en scherp geheel van te maken. Het is zonde dat de film nooit op het witte doek is vertoond.

Tom Holtackers

Waardering: 4

VOD-release: 15 juni 2018 (Netflix)