Setup (2011)

Regie: Mike Gunther | 80 minuten | actie, drama, misdaad | Acteurs: Bruce Willis, Jenna Dewan-Tatum, Ryan Philippe, James Remar, 50 Cent, Randy Couture, Will Yun Lee, Susie Abromeit, Jay Kames, Shaun Toub, Ambyr Childers, Jordan Trovillion, Omar J. Dorsey, Brett Granstaff, Richard Goteri, Rory Markham, Theo Kypri

Laten we bij ‘Setup’ vooral alles in het juiste perspectief blijven zien. De begeleidende tekst spreekt van: “Een spannende misdaadthriller in de traditie van ‘Heat’ en ‘The Town’.” Helaas. ‘Heat’ was briljant en ‘The Town’ was ook zeer genietbaar. Maar ‘Setup’? Nee, als je het waagt om rapper Curtis Jackson oftewel 50 Cent in één van de hoofdrollen te laten opdraven, weet je eigenlijk al dat de geloofwaardigheid een flinke deuk oploopt.

Curtis (als Sonny) doet misschien wel heel hard zijn best, maar het blijft allemaal zeer houten klazerig wat de man doet. Zijn emotionele spanwijdte is te vergelijken met het wenkbrauwacteren van good old Roger ‘James Bond’ Moore. Maar bij de laatste wist je tenminste dat hij zichzelf niet al te serieus nam.

Komen we uit bij onze andere hoofdrolspeler, Ryan Phillippe (als tough guy Vincent Long). Door het slechte script stijgt ook hij niet boven de middelmaat uit. Ryan moet oppassen. Nog een paar van deze missers en zijn ooit veelbelovende acteerpotentie verdwijnt als sneeuw voor de zon. Gelukkig valt er wel enigszins te genieten van het optreden van Bruce Willis. Bruce always delivers! Nou moet ook gezegd worden dat hij de leukste teksten mag oplepelen. Jammer dat we hem maar ongeveer in een vierde van de film zien. Misschien kreeg hij per minuut betaald, ‘Setup’ kostte maar liefst een slordige 22 miljoen om te maken. Het overgrote deel daarvan ging op aan de acteurs. Jammer genoeg, want daardoor bleef weinig productiegeld over om de film vaart en actie mee te geven. We krijgen slechts een armetierige autobotsing, een superslecht vormgegeven shoot-out, een vechtpartijtje in een flat en een achtervolging te voet (!) voorgeschoteld.

Enfin, ‘Setup’ draait om drie gezworen vrienden, Dave, Vincent en Sonny, die voor vijf miljoen aan diamanten stelen. Na de klus opent Vincent ineens het vuur op zijn maten. Dave laat het leven. Sonny overleeft en zweert wraak. In de zoektocht naar Vincent en zijn rechtmatige deel passeren een huurmoordenaar en een gangster (Willis als Mr Biggs), Sonny’s pad. Zij hebben er ook belang bij dat Vincent gevonden wordt. Al met al wil het maar niet stoer worden. Met tussentitels als ‘The Hitman’ en ‘The Butcher’ probeert regisseur Mike Gunther Guy Ritchie (‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’) naar de kroon te steken. Tevergeefs.

‘Setup’ ontbeert echte kwaliteit. Teksten om van te huilen, bordkartonnen personages, nepper dan neppe tattoos en de broodnodige clichés (de rouwende weduwe en de knuffelbeer gevuld met geld ter compensatie).  Het verraad van Vincent heeft een reden, zo blijkt. Tussendoor worstelt Sonny met zijn geweten. Daarom zien we hem ook geregeld in de kerkbanken. Dat geeft de dominee van dienst speelruimte om obligate teksten te spuien. Een ‘oog om oog, tand om tand-verhaal’ dat letterlijk met een sisser afloopt. Volgende keer met iets meer power, Curtis, want dit schiet niet echt op. ‘Setup’ is uit te zitten, maar dan alleen als je echt niets anders omhanden hebt. Een half uur na afloop is deze rolprent al uit je gedachten verdwenen…

Ruud Stift

Waardering: 1.5