Seve the Movie (2014)
Regie: John-Paul Davidson | 124 minuten | drama, sport | Acteurs: José Luis Gutiérrez, José Navar, Maria Molins, Alvar Gordejuela, Adrián Salzedo, Quim Àvila, Nil Cardoner, Manuel Menárguez, Luis Carlos de la Lombana | Met: Tiger Woods, Nick Faldo, Gary Player, Ben Crenshaw
‘This one is for you, Seve’, sprak de zwaar geëmotioneerde José Maria Olazábal na afloop van de Ryder Cup van 2012. Voor wie geen idee heeft waar dit over gaat: de Ryder Cup is een jaarlijks sportevenement waarbij ’s werelds beste golfers het in teamverband tegen elkaar opnemen: de topspelers uit de Verenigde Staten gaan de strijd aan met de beste golfers uit Europa. Vanuit een vrijwel geslagen positie kwamen de Europese golfers eind september 2012, op de slotdag van het evenement, terug in de wedstrijd. Uiteindelijk pakte het door de Spanjaard Olazábal geleide team de overwinning. Een zege die werd opgedragen aan de anderhalf jaar eerder overleden Severiano Ballesteros, liefkozend ‘Seve’ genoemd, een absolute grootheid in de golfsport die bovendien zijn stempel had gedrukt op de Ryder Cup; tot 1979 speelden de Amerikaanse golfers namelijk tegen een team van Britse en Ierse golfers en deed de rest van Europa niet mee. Samen met zijn landgenoot Antonio Garrido was Ballesteros de eerste ‘buitenlander’ in het team en er zouden er nog velen volgen.
Documentairemaker John-Paul Davidson, die onder meer reisfilms maakte met de Britse komieken Michael Palin en Stephen Fry, heeft met ‘Seve the Movie’ (2014) een ware ode aan de illustere Spaanse golfer gemaakt. Hij kiest daarbij voor een opvallende aanpak: archiefbeelden van en interviews met Ballesteros wisselt hij af met door acteurs nagespeelde jeugdherinneringen. Ballesteros groeide op in Cantabrië, een streek in het uiterste noorden van Spanje, als jongste zoon van een hardwerkende boer en een zo mogelijk nog harder werkende huisvrouw. Twee van zijn oudere broers werken als caddie bij de nabijgelegen golfbaan, en de jonge Seve gluurt stiekem naar wat er allemaal op dat strakke groene grasveld gebeurt. Hij is direct verknocht aan de golfsport en droomt ervan zelf ooit te schitteren op de green. Maar hij is nog veel te jong om in aanmerking te komen voor een baantje als caddie, laat staan dat hij een balletje mag slaan. En dus oefent hij, als niemand het ziet, op het strand. Eerst met een stok en steentjes, later met bij elkaar verzamelde onderdelen van een echte golfclub (een ‘ijzer drie’ voor de kenners) en een echte bal. Nadat hij eindelijk als caddie aan de slag gaat en de golfbaan op mag, gloort een carrière als professioneel golfer voor de boerenzoon uit Pedreña.
Dat gedramatiseerde (en bij vlagen mierzoete) spel is natuurlijk leuk en aardig, maar écht interessant wordt ‘Seve the Movie’ pas wanneer de charismatische Spanjaard zélf aan het woord komt. Deze man was bij leven al een legende in zijn sport, werd op zijn zestiende al professional en boekte op slechts negentienjarige leeftijd zijn eerste zege op de Europese PGA-Tour (toevallig was dat de Dutch Open op de golfbaan De Kennemer in Zandvoort); in datzelfde jaar werd hij tweede op The British Open. In totaal won hij meer dan negentig internationale toernooien, waaronder vijf Majors, driemaal The British Open en tweemaal The Masters en stond hij jarenlang bovenaan de wereldranglijst. In deze film ligt de nadruk op zijn eenvoudige jeugd, maar in feite doet dat niet echt ter zake; we horen hem liever commentaar geven bij hoogtepunten uit zijn carrière, dan dat we zijn jeugdjaren tot in den treuren uitgesponnen zien worden. Want met bijna twee uur duurt ‘Seve the Movie’, zeker voor een sportdocumentaire, erg lang. En het zijn, in tegenstelling tot wat sommige mensen misschien zouden denken, niet de beelden van de golfwedstrijden die de film traag en langdradig maken, maar juist de gedramatiseerde beelden uit Seve’s jeugd.
Het krachtigst is ‘Seve the Movie’ als collega-golfers (uitsluitend in voice-overs) terugblikken op Seve, op wat voor een man hij was, en hoe uitzonderlijk getalenteerd. Voor de huidige generatie topgolfers is Ballesteros een held, een voorbeeld en een idool. Wanneer aan het einde van de film zijn ziekte – in 2008 werd bij Seve een kwaadaardige hersentumor ontdekt, waarna hij nauwelijks meer in het openbaar is verschenen – en naderende einde worden besproken, gaat de film (ironisch genoeg) pas leven. De waardigheid waarmee hij zijn ziekte droeg, de frustraties die hem in zijn greep hadden. Ook al had hij in 2007 zijn golfclub al aan de wilgen gehangen omdat hij al jaren zijn oude niveau niet meer had weten te halen, Seve bleef een inspiratiebron voor velen. Die tranen van zijn boezemvriend Olazábal na het winnen van de Ryder Cup in 2012, die hadden het hart van deze film moeten vormen, niet de nagespeelde beelden uit zijn jeugd.
Patricia Smagge
‘Seve the Movie’ verschijnt vrijdag 8 juli 2016 op DVD en VOD. ‘Seve the Movie’ werd op donderdag 9 juni 2016 eenmalig vertoond in Golfcenter Seve in Rotterdam en op donderdag 23 juni 2016 in diverse Pathé-bioscopen.