Seven Ages of Starlight (2012)

Regie: Gaby Hornsby | 90 minuten | documentaire | Met: Robin Catchpole, Steve Cowley, Francisco Diego, Alan Dressler, John Ellis, Alex Filippenko, Fred Hoyle, Douglas Leonard, Helen Mason, Stephen Pumfrey, Scott Sandford, Serena Viti

‘Seven Ages of Starlight’ vertelt het verhaal van de sterren. Natuurlijk niet het hele verhaal, want er valt veel over te leren en nog niet alles is ontdekt. Wat ‘Seven Ages of Starlight’ voor je in petto heeft is een interessante kijk op de sterrendeken die zo gewoon en veelal rustig boven ons aanwezig is, maar waar zich werkelijk ontzettend veel afspeelt zonder dat de meeste mensen daar bij stilstaan.

‘Seven Ages of Starlight’ is een afwisseling van gave beelden van het universum met deskundigen die aan het woord komen. Wat dat betreft wel een beetje een standaardrecept voor een documentaire en het dient ook vooral een educatief doeleinde. Wat het bekijken van deze film de moeite waard maakt is dat het kennis prijsgeeft over de sterren waar we nooit naar hadden kunnen gissen. Het geeft vooral het besef weer, dat we de sterren veelal voor lief nemen en hoe weinig de gemiddelde persoon er eigenlijk vanaf weet. Zoals bijvoorbeeld het ontstaan van een ster, ofwel de ‘geboorte’. Wat witte dwergen en zwarte gaten zijn, wat een supernova is, en uiteindelijk: de dood van de sterren.

De documentairemaker neemt je mee in de wonderlijke wereld van het universum. Bovendien maak de film de connectie tussen de kosmos met de mens duidelijk. Het ontstaan van de sterren, niet slechts de zon, heeft een cruciale invloed gehad op het ontstaan van alles wat leeft op aarde. Of hoe voice-over Rupert Graves het mooi omvat: ‘We are stardust’.

‘Seven Ages of Starlight’ is opgedeeld in zeven hoofdstukken, waarin een stukje geschiedenis aan bod komt, nieuwe ontdekkingen worden onthuld en mysteries al dan niet worden ontrafeld. Hoewel er in ‘Seven Ages of Starlight’ gepoogd is om alles zo helder mogelijk te maken voor de leek, en zij hier ook grotendeels in slagen, is het toch wel een hele hoop informatie om te verwerken. Vele nieuwe en vooral opmerkelijke feiten komen aan het licht en ondanks dat de film het ongrijpbare wat concreter maakt, moet je toch wel een klein beetje een nerd zijn om intens van deze documentaire te kunnen genieten.

Jolanda Lutz

‘Seven Ages of Starlight’ verschijnt donderdag 31 oktober 2013 op DVD en blu-ray.