Seven Years In Tibet (1997)

Regie: Jean-Jacques Annaud | 136 minuten | drama, avontuur, biografie, oorlog, geschiedenis | Acteurs: Brad Pitt, David Thewlis, BD Wong, Mako, Ingeborga Dapkunaite, Jamyang Jamtsho Wangchuk, Ric Young, Lhakpa Tsamchoe    

Hoofdrolspelers Brad Pitt en David Thewlis werden samen met regisseur Jean-Jacques Annaud vanwege deze film levenslang de toegang tot China ontzegt, maar dat hadden beide graag over voor de verfilming van de dagboeken van Heinrich Harrer. De manier waarop Annaud authentieke beelden van Tibet (hij had in het geheim een cameraploeg erheen gezonden) in de film verwerkt is indrukwekkend, en wordt prima aangevuld door Pitt, die in een prima acteerperiode van zijn leven zat. Tussen titels als ‘Se7en’, ‘Twelve Monkeys’ en ‘Fight Club’ lijkt ‘Seven Years In Tibet’ in het niets te vallen, maar de film van Annaud toont pas na een herhaald aantal keren kijken zijn ware gezicht.

De Franse regisseur zoekt altijd ongewone projecten uit, en verfilmde al eerder het leven van een beer en van mensen in de oudheid. Het spreekt voor Annaud dat hij een poging deed het leven van de inwoners van Tibet te schetsen rond de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis leert ons dat zij hun vrijheid verloren aan de inval van het inmiddels communistische China, maar de Fransman kiest ervoor om de film te centreren rondom de vriendschap tussen Harrer en de destijds 14-jarige Dalai Lama, en de door oorlog vervuilde wereld slechts sporadisch in beeld te brengen. Zo toont ‘Seven Years In Tibet’ twee mensen in een inwendige worsteling. Het persoonlijke leed van Harrer en zijn twijfel over het nationaal socialisme als stroming tegenover de twijfel een goed leider voor zijn volk te zijn van de Dalai Lama.

De film zou een van de laatste hoogtepunten van Annaud blijken, waar hij via het aardige ‘Enemy at the Gates’ en ‘Two Brothers’ ver afzakte met ‘Sa Majesté Minor’. Beter om terug te kijken dus, want de films die de Fransman in de jaren 70, 80 en 90 maakte zijn zeker de moeite waard.

Luuk Imhann

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 december 1997
DVD-release: 16 oktober 2013 (2 Movie Pack met ‘Legends of the Fall’)
Blu-ray-release: 21 november 2012