Sex Actually – The Little Death (2014)

Regie: Josh Lawson | 92 minuten | komedie | Acteurs: Bojana Novakovic, Damon Herriman, Josh Lawson, Hiroshi Kasuga, Stephanie May, Tasneem Roc, Ben Lawson, Erin James, Lachy Hulme, Lisa McCune, Kate Mulvany, Patrick Brammall, Kate Box, T.J. Power, Darren Gallagher, Zoe Carides, Matt James, Stephen James King

Je moet behoorlijk zeker van jezelf zijn als je voor je regiedebuut kiest voor een romantische komedie over seksuele fetisjen. De kans dat je de plank volledig misslaat is immers bijzonder groot. De Australische acteur Josh Lawson durfde het voor zijn eersteling als schrijver/regisseur aan en scoorde er een bescheiden festivalhit mee. De oorspronkelijke titel ‘The Little Death’, naar het Franse ‘la petite mort’, een speelse aanduiding voor het orgasme, werd voor de Nederlandse markt niet geschikt bevonden. In plaats daarvan moeten wij het om overduidelijke marketingredenen doen met ‘Sex Actually’. De allusie naar de bekende romantische komedie zal niemand ontgaan, maar helemaal uit de lucht gegrepen is hij gelukkig niet. Ook Lawson presenteert diverse personages wier (seks)levens al dan niet nadrukkelijk met elkaar verbonden zijn.

De film volgt vier koppels en één mogelijk koppel uit dezelfde buurt, die elk met een andere fetisj te maken krijgen. Zo probeert Paul (Josh Lawson zelf) de gecompliceerde fantasie van zijn geliefde Maeve (Bojana Novakovic) te vervullen, om haar een keer te verkrachten. Aan de andere kant van de schutting komt Maeve’s vriendin Rowena (Kate Box) erachter dat ze aan dacrofilie lijdt: ze raakt alleen maar seksueel opgewonden als ze haar man Richard (Patrick Brammall) verdrietig ziet en probeert hem op alle mogelijke manieren aan het janken te krijgen. Het naburige stel Dan (Damon Herriman) en Evie (Kate Mulvany) start op advies van hun relatietherapeut met rollenspellen om hun seksleven wat op te krikken, maar al snel blijkt Dan nogal door te schieten in zijn acteerambities.

En dan is er nog de dubieuze kwestie van het oudere echtpaar Phil (Alan Dukes) en Maureen (Lisa McCune). Hier geeft de film een speelse draai aan de fetisj ‘somnofilie’ – het seks willen hebben met slapende mensen. Phil is zo horendol geworden van het negatieve gekakel van zijn vrouw, op wie hij ergens nog wel verliefd is, dat hij alleen nog maar van haar kan genieten als ze slaapt. Wanneer Maureen per ongeluk een sterk slaapmiddel inneemt, ziet Phil zijn kans schoon en ligt de hele avond naast haar wakker. Hij maakt er een terugkerend evenement van en koopt allerlei mooie spullen voor zijn vrouw, om haar ’s nachts op te maken. Overdag valt hij vervolgens steevast in slaap op zijn werk, wat weer tot nieuwe problemen leidt.

Er doen zich diverse hilarische situaties voor, met als meest briljante vondst (door Lawson netjes tot het einde bewaard): een vrouwelijke doventolk bij een Skypedienst, die tot haar schrik plots een gesprek met een sekslijn in gebarentaal moet omzetten. Voor zover de personages nog niet met elkaar verbonden waren, is er nog de ‘running gag’ van de nieuwe buurman die met versgebakken koekjes alle huizen langsgaat om verplicht te melden dat hij een veroordeelde zedendelinquent is, en daarbij steevast op bizarre taferelen stuit.

Ondanks de thematiek spatten de onschuld en luchtigheid van het scherm af. En dat is geen geringe prestatie. Waar in de dialogen niemand een blad voor de mond neemt, is de beeldtaal bijzonder kuis: er valt nog geen tepel te ontdekken. Maar dat is in het geheel niet storend. Wel jammer is het dat je bij het tamelijk abrupte einde het gevoel bekruipt dat je naar een serie losse scènes hebt zitten kijken, die nog net even wat meer samenhang mochten hebben. De kunstgrepen waar Lawson zich van bedient (bijvoorbeeld dat verschillende personages naar dezelfde dokter blijken te gaan), doen in een aantal gevallen iets te gekunsteld aan. Maar dat neemt niet weg dat ‘Sex Actually’ een verrassend fris debuut is, dat meer dan genoeg in zich heeft om je alvast nieuwsgierig te maken naar de volgende film van deze jonge regisseur.

Wouter de Boer

Waardering: 3.5

DVD-release: 9 juni 2015