Sex Tape (2014)

Regie: Jake Kasdan | 95 minuten | komedie | Acteurs: Cameron Diaz, Jason Segel, Rob Corddry, Ellie Kemper, Rob Lowe, Nat Faxon, Nancy Lenehan, Giselle Eisenberg, Harrison Holzer, Sebastian Hedges Thomas, Timothy Brennen, Krisztina Koltai

De comedy ‘Sex Tape’ is niet zo slecht als hij op basis van het flinterdunne verhaal had kunnen zijn, maar ook weer niet zo succesvol als de aanwezige starpower en komische talenten doen vermoeden. Anders gezegd: de acteurs weten van het infantiele verhaal en hun flauwe personages nog iets te maken, en het is misschien even grappig en lichtelijk pikant om deze beroemde mensen in hun blote kont te zien (al ging Jason Segel eerder al een keer ‘all the way’, in ‘Forgetting Sarah Marshall’), maar uiteindelijk is het allemaal niet genoeg om de film echt de moeite waard te maken.

De film begint aardig, en voldoet in deze eerste scènes aan de verwachtingen die je bij een film met deze titel hebt: veel en snelle komedie, en verschillende seksuele of seksueel getinte verwikkelingen. We zien de hoofdpersonages in het prille begin van hun relatie, die zich, zoals we allemaal weten, kenmerkt door veel seks, overal en altijd. Op de keukentafel, in het park, in de bibliotheek (met boeken die uit hun schappen vallen), en het maakt niet uit wie er meekijkt. Vooral dit gebrek aan gêne staat in schril contrast met de latere ontwikkelingen: wanneer ze in alle staten zijn omdat hun seksfilmpje uitgelekt is. Ook de openheid en explicietheid die Annie (Cameron Diaz) ten toon spreidt op haar blog, over haar (vroegere) seksuele escapades, maken de latere hysterie wat minder effectief. Maar goed, het zorgt in ieder geval wel voor een vlot en grappig begin van de film.

Ook de reden voor het maken van de seksvideo is realistisch en amusant genoeg: een huwelijk, drukke banen en twee kinderen hebben ervoor gezorgd dat Annie en Jay (Jason Segel) geen energie en tijd meer hebben voor seks. Dat ze, wanneer ze hier toch weer voor besluiten te gaan als de kinderen eenmaal bij moeders gedumpt zijn, helemaal niet meer zouden weten hoe het moet, is goed voor wat melige momenten, maar voelt erg gekunsteld aan. En dat geldt eigenlijk ook voor de rest van de film.

De vele iPads die Jay aan vrienden en collega’s geeft, de fout die hij maakt waardoor de video op al deze iPads verschijnt, het gekonkel en de fratsen die komen kijken bij het terugvinden van de tablets en het verwijderen van de filmpjes, het levert allemaal behoorlijk gezochte, zogenaamd hectische en hilarische situaties op, die meestal vooral rommelig en hysterisch zijn. Dat het uitgangspunt erg mager is, blijkt uit een flauwe, ongeloofwaardige plotwending in de laatste akte van de film, met een bloedirritant kind dat sekskonijnen Jay en Annie probeert te chanteren en een trip naar het hoofdkwartier van pornosite YouPorn.

De reden dat ‘Sex Tape’ gedurende het grootste gedeelte van de film toch nog kijkbaar blijft, is het enthousiasme waarmee sommige acteurs zich op hun rol werpen. Jason Segel heeft, hoewel hij hier vaak een wat uitgebluste indruk maakt, zeker zo zijn momenten, maar het is vooral Cameron Diaz die op onbevreesde wijze gestalte geeft aan de gestresste maar ook erg daadkrachtige Annie. Ze is ook één van de weinige Hollywoodactrices die grappig is én moeiteloos sexy. Het maakt niet uit hoe knettergek ze zich gedraagt, wat voor bekken ze trekt, of hoe ze zich voor schut zet: ze blijft aantrekkelijk. Het is leuk hoe ze zich gedraagt na een paar lijntjes cocaïne, wankelend, stamelend maar goed in staat haar man de les te lezen. De drugs moest ze overigens met haar baas Hank (Rob Lowe) gebruiken om hem bezig te kunnen houden terwijl manlief diens landhuis doorzocht naar een iPad, op de hielen gezeten door een onvermoeibare herdershond.

Inderdaad ja, te belachelijk voor woorden. Helemaal hoe Jay het beest op miraculeuze voor weet te blijven. Maar tijdens de speurtocht door het huis en de snuifsessie van Annie krijgen we wel leuke shots te zien van schilderijen met Disneythema waar Annie’s baas zichzelf in heeft laten schilderen. Dus zien we Hank bijvoorbeeld een keer in een kitscherig tafereeltje met Pinocchio, en is hij later te zien op een schilderij samen met Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Rob Lowe gaat voor zijn rol ook helemaal los, met eerst zijn cheesy ‘perfecte’ glimlach en later zijn verrassende, ‘wilde’, coke-snuivende levensstijl. Door dit soort leuke momenten en acteurs, en het aardige begin van de film, is ‘Sex Tape’ op zijn tijd toch best nog te genieten. Met een geïnspireerd scenario had het misschien nog een echt geslaagde film kunnen worden.

Bart Rietvink

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 7 augustus 2014
DVD- en blu-ray-release: 10 december 2014