Sexual Intelligence (2005)

Regie: Catherine Annau | 82 minuten | documentaire | Met: Kim Cattrall, Michael Bader, Maggie Paley

O la la! Een seksdocumentaire! Over Sexual Intelligence. Met ‘Sex & The City’s’ Kim Cattrall. Dat worden rode oortjes tijdens het kijken. Zou je verwachten. Niet dus.

Samantha Jones is na zes seizoenen ‘Sex & The City’ een waar fenomeen geworden. Ze had seks als mannen, lekker en bij voorkeur met zo min mogelijke liefderijke gevoelens. Actrice Kim Cattrall eigende zich de rol van deze femme fatale helemaal toe.

In ‘Sexual Intelligence’ leidt ze de kijker als een gids door verschillende facetten van seks en relaties. Waar ze in ‘Sex & The City’ ons onderwees en verblijdde met rake oneliners als ‘Mijn weekenden gebruik ik om nieuwe mannen te ontmoeten zodat ik niet de oude hoef te neuken’ en ‘Als tijdens het zoenen zijn tong daar maar wat ligt, wat denk je dat zijn pik doet als je in bed belandt’ is dit een brave documentaire. Amerikanen zijn wat betreft het onderwerp seks toch erg preuts. En daar kan Cattrall niets aan veranderen.

Gekleed in een lange regenjas loopt Cattrall door Pompeii en vertelt over de kunstvoorwerpen die er gevonden zijn. Dat de focus lag op seksualiteit en dat overal in het straatbeeld afbeeldingen van pennissen te zien waren. Over de betekenis ervan wordt de kijker niet veel wijzer. En ook niet over de link met onze seksuele intelligentie. Deze kennis wordt alleen gebruikt om de kijker zich over de seksschaamte heen te zetten; immers de gedistingeerde Romeinen seksten er flink op los, dus waarom wij vandaag de dag ook niet?

Ook wordt er lang stil gestaan bij Griekse godin Aphrodite. Als beschermster van de liefde en alle verliefden zou zij ook relevant zijn voor dezelfde seksuele intelligentie. Het is echter net of dit onderwerp gebruikt worden als tijdvulling. Evenals de interviews met zes dertigers die vrijpostig over hun seksuele ervaringen en fantasieën praten. Deze fragmenten kennen we – met andere mensen uiteraard – uit diverse documentaires van de commerciële omroepen. Het lijkt tegenwoordig een nationale hobby om op televisie uit te wijden over je voorkeuren in bed.

Aantrekkingskracht, liefde, humor en orgasmen zijn de gemene deler van de geïnterviewden als ingrediënten voor goede seks, met andere woorden: dit is de zogenaamde ‘sexual intelligence’.

In een interview stelt Cattrall dat ze het grootste deel van haar leven seksueel bewuste vrouwen speelt. ‘Op mijn leeftijd wordt van me verwacht dat ik een moeder op een getrouwde vrouw speel. Maar het is zo geweldig om een femme fatale te spelen.’ In die rollen kan Cattrall waarschijnlijk meer haar expertise – die van het acteren – in kwijt. Oppervlakkige seksdocumentaires zijn niet echt haar ding.

Eline Lubberts