Shabu (2021)

Recensie Shabu CinemagazineRegie: Shamira Raphaëla | 75 minuten | documentaire

Sharonio Abisoina is veertien jaar, noemt zichzelf Shabu, en woont met zijn familie in een appartement in het Rotterdamse gebouw De Peperklip. Filmmaakster Shamira Raphaëla wilde een film maken voor jongeren van zijn leeftijd en iets jonger. Ze koos Shabu als haar onderwerp, omdat hij weliswaar in een ‘probleemwijk’ woont, maar omdat het clichébeeld dat daarbij past niet op hem van toepassing is. Shabu komt uit een liefdevol gezin, waar familie en respect voor elkaar op de eerste plek staan. De tiener heeft grootste dromen en fijne vriendschappen. Toen Shabu aan Shamira bekende misschien wel de grootste fout van zijn tienerjaren gemaakt te hebben, was het duidelijk dat hij het verdiende de hoofdrol in haar documentaire te worden.

Oef, en wat voor een fout. ’Shabu’ begint met een in alle haast georganiseerde familiebijeenkomst. Shabu heeft tijdens zijn oma’s vakantie in Suriname, haar auto gestolen en ermee door Rotterdam gereden. Deze joyride eindigde met een als total-loss afgeschreven auto. Hoe haalt zo’n jongen het in zijn hoofd? Oma is ontzettend boos, laat ze via een videobelgesprek weten. Hoe denkt hij dit op te lossen? De schade is enorm: Shabu moet zo’n twaalfhonderd euro bij elkaar zien te verdienen. Daar gaat je zomervakantie!

Shabu reageert lauwtjes en gelaten op de donderpreek. Het is alsof het nog niet helemaal tot hem doordringt. Echt fanatiek gaat hij ook niet aan de slag om geld te verdienen: het is dat moederlief hem helpt om waterijsjes te maken. Je ziet zijn tegenzin als hij schoorvoetend langs de appartementen loopt om te vragen of mensen misschien een ijsje willen kopen. Pas later merk je hoe vervelend hij het vindt dat hij – oma’s oogappeltje nota bene – haar zo teleurgesteld heeft.

Ondertussen maken we ook kennis met Shabu’s vriendinnetje Stephany en beste vriend Jahnoa. Met hen in beeld krijgen we openhartige gesprekken te zien over het leven, de liefde en de toekomstverwachtingen – hoe onrealistisch ook – van deze jongeren. Naarmate de documentaire vordert, geeft Shabu toe dat hij zowel voor zijn verkering als voor zijn vriend niet veel tijd meer heeft. Hij moet eerst orde op zaken stellen met zijn familie (“ze moeten weer trots op mij worden”).

Shabu heeft al snel door dat het hem met die ijsverkoop niet gaat worden; zijn idee om ‘snel rijk te worden’ past veel beter bij zijn eigen toekomstdroom: beroemd worden. Hoe hij dat doet? Door een fissa in de buurt te organiseren. Twee euro toegang en hij gaat optreden met een zelfgeschreven lied (“Ik ben een kleine jongen uit Peperklip’). En daar is niets van gelogen. Een kleine jongen met een groot hart en grote ambities. Hij mag er dan wel minstens tien jaar ouder uitzien dan hij is, qua denkniveau is hij nog lang niet volwassen. Maar Shamira Raphaëla laat met haar documentaire hoopvol zien dat dat vanzelf goed komt.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 28 april 2022