Shadow Witness (2012)

Regie: Scott Ziehl | 85 minuten | thriller | Acteurs: Kevin Sorbo, Elaine Hendrix, Ethan Phillips, Randall Batinkoff, David Rees Snell, Meta Golding, Cat Tebo, Jenica Bergere, Jeffrey Johnson, L.J. Benet, Brandon James, Drew Koles, Stephanie Ann Dunlap, Nikki DiSanto, Easton Thodos, Carrae Caspillo, Nikki Di Santo, Kelly Helstrom, Rudy Luna, Ray Maxwell

Regisseur Scott Ziehl is waarschijnlijk iemand die erg in sprookjes gelooft. Om zijn film ‘Shadow Witness’ ook maar enigszins te kunnen verteren is dat namelijk hard nodig. En dan luidt de tagline van dit wangedrocht ook nog eens: “The search for the truth might not be as easy to find”. Huh? De waarheid in deze is niet gemakkelijk te vinden? Helaas, er zullen maar weinig films bestaan met een nog voorspelbaarder plot.

Hoofdrolspeler Scott Batinkoff (detective Ty Saunders) bedient zich van een Clint Eastwood-maniertje waar de honden geen brood van lusten en ook zijn partner John Krause (eveneens zeer clichématig, zogenaamd creepy gespeeld door David Rees Snell) geeft een prestatie ten beste waarvoor een Raspberry-award zelfs nog te veel eer zou zijn. Kortom: gelieve dit volkomen overbodige werkje linkser dan links te laten liggen. Of je moet houden van dode mensen die, op de achtergrond als ‘shadow witness’ (zo, de titel is tenminste verklaard…), proberen te helpen bij een moordonderzoek.

Aan ‘Shadow Witness’ moeten niet al teveel woorden verspild worden. Het script is zo abominabel slecht, dat je bijna medelijden krijgt met de acteurs. Deze hellegang duurt 85 minuten en dat zijn er 85 teveel. Ongelofelijk dat dit soort films, categorie C zou speciaal voor dit vehikel uitgevonden moeten worden, op de markt verschijnen. Hoe dom moet het kijkerspubliek zijn om in dit soort onzin te geloven?

Het nietszeggende verhaal, al 100.000 keer beter en tenminste origineler verteld, draait om de moord op een jonge vrouw. Tel daar twee gebrouilleerde rechercheurs, een fanatieke vrouwelijke Internal Affairs agente en een slaapwandelende elfjarige meid bij op en klaar is Scott. En o ja, meestal blijkt de moordenaar niet al te ver van ‘huis’ te vinden te zijn. Dichtbij huis akkoord, maar zo dichtbij huis en het er dan zo dik bovenop leggen? Het advies? Police Line, do NOT see this movie! Laten we hopen dat meneer Ziehl nog lang in de schaduw geparkeerd zal blijven. Wees hier geen getuige van, verloren tijd!

Ruud Stift

‘Shadow Witness’ verschijnt donderdag 23 augustus 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 17 juli 2012 te huur.