Shadows of Time – Schatten der Zeit (2004)

Regie: Florian Gallenberger | 122 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Tanishta Chatterjee, Prashant Narayanan, Tilotama Shome, Irfan Khan, Tumpa Das, Sikandar Agarwal, Mohammed Mirja Ali, ranab Babdi, Gautam Banerjee, Panchanan Banerjee, Robin Banerjee, Adity Bannerjee,Dibyendu Bardhan, Mamiek Barua, Dilp Bhattacharya, Pradeep Bhattacharya, Shankar Bhattacharya.

‘Shadows of Times’ is een zwaar aangezet melodrama. Het bestaan in de tapijtenfabriek is hard en onrechtvaardig. De kinderen moeten van hun karige loon ook nog het eten in de fabriek en hun slaapplaats op het fabrieksterrein betalen. Ze kunnen daarbij voor verschillende maaltijden kiezen. Door bijvoorbeeld alleen rijst te eten kunnen ze geld sparen om zichzelf vrij te kopen. Hun ouders zijn hen na de ontvangst van het verkoopbedrag meteen al vergeten. Niemand die zich om hen bekommert, behalve dan om van ze te profiteren door hen hun schaarse geld afhandig te maken of hen als spotgoedkope arbeidskrachten te misbruiken. Tot de dag dat ze ooit vrij zullen zijn, worden ze als slaven behandeld en weglopen is onmogelijk.

In die nare wereld houdt het jongetje Ravi (Sikandar Agarwal) moedig stand. Hij is slim, niet bang uitgevallen en weet precies wat hij wil. In zijn poging Masha (Tumpa Das) te behoeden voor een leven als prostituée stelt hij zijn felbegeerde vrijheid uit door haar met al zijn met moeite gespaarde geld vrij te kopen. Wat er nog van over is, geeft hij aan haar mee voor onderweg naar Calcutta, waar ze haar vader wil gaan zoeken. Ze spreken af om elkaar, zodra het kan, te ontmoeten bij de tempel van Shiva bij volle maan.

Dat de kinderen het zwaar hebben, wordt de kijker op alle mogelijke manieren ingepeperd. Er is werkelijk niemand die ze helpt en er overkomt ze niets dan narigheid. Dat hun liefde gedoemd is een tragisch verloop te hebben, spreekt vanzelf. Als ze op latere leeftijd elkaar zouden kunnen ontmoeten bij de tempel van Shiva, weet je al dat dit er wel niet van zal komen of als het wel gebeurt dat dit alleen maar tot problemen kan leiden. Het leven is immers geen pretje.

En dan de symboliek die de kijker over zich heen krijgt. Ravi heeft van Masha op de avond dat ze de fabriek verliet een kralenketting gekregen. Natuurlijk houdt hij die een leven lang om, zelfs of juist als hij met zijn vrouw voor het eerst naar bed gaat. Masha had als onschuldig meisje een Nandi beeldje bij zich toen ze door haar vader aan de fabriekseigenaar werd verkocht. Als ze op straat in Calcutta wordt aangerand en naar wat later een bordeel blijkt te zijn wordt gebracht, blijft het beeldje zielig en alleen achter op straat. Wanneer Masha (Tanishta Chatterjee) en Ravi (Prashant Narayanan) als volwassenen met elkaar vrijen regent het met bakken tegelijk. Dat we niet gaan denken dat ze het voor hun lol doen.

De film speelt in India, maar had net zo goed in Urk gedraaid kunnen worden met prachtig gefilmde exotische gewoontes op viskotters. Kan ook heel boeiend zijn.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 2

Bioscooprelease: 11 mei 2006