Shakespeare in Love (1998)

Regie: John Madden | 123 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Geoffrey Rush, Tom Wilkinson, Steve O’Donell, Tim McMullen, Joseph Fiennes, Steven Beard, Anthony Sher, Patrick Barlow, Martin Clunes, Sandra Reinton, Simon Callow, Judi Dench, Nicholas Boulton, Gwyneth Paltrow, Colin Firth, Barnaby Kay, Jim Carter, Paul Bigley, Joe Roberts, Mark Williams, David Curtiz, Gregor Truter, Simon Day, Jill Baker, Amber Glossop, Robin Davies, Nicholas Le Prevost, Ben Affleck, Timothy Kightley, Mark Saban, Bob Barrett, Roger Morlidge, Daniel Brocklebank, Roger Frost, Rebecca Charles, Rupert Everett

Shakespeare is, zoals iedereen die een les Engels heeft bijgewoond op de middelbare school, een saaie, kale gast met een plooikraag. Tenminste, als we de plaatjes in of achterop zijn boeken mogen geloven. Regisseur John Madden dacht hier anders over en laat ons met ‘Shakespeare in Love’ een jonge, vlotte, leerdragende vrouwenverslinder zien. Shakespeare’s boeken zijn doorgaans als een soort statussymbool beter besteed aan de elitaire klasse, maar dankzij ‘Shakespeare in Love’ is zijn proza ook voor de plebejers toegankelijk gemaakt. Er wordt nog steeds veel gesproken over dageraad en midzomernachten, maar dankzij de gesprekken die naast deze poëzie wel op normale manier worden gevoerd is het goed te volgen (en draaglijker).

Joseph Fiennes speelt een geloofwaardige aan lager wal geraakte Shakespeare die door zijn gladde praatjes een ware rokkenjager is. Zijn teksten zijn zoals je van Shakespeare zou verwachten: tongbrekende kronkels met teveel inhoud in te weinig tekst. Toch weet hij zijn teksten vloeiend uit te spreken. Ditzelfde geldt voor Gwyneth Paltrow die als fan van Shakespeare’s werk en rijke dame wordt geacht op eenzelfde theatermanier te praten. Het is moeilijk om naast het uitbrengen van zulke teksten nog emotie te tonen, maar dit gaat de twee prima af. De aantrekkingskracht spettert van het scherm af.

Geoffrey Rush als Philip Henslowe moet zich in hele andere bochten wringen. Henslowe wordt door schuldeisers (waaronder Tom Wilkinson) gedwongen zijn nieuwste toneelstuk te delen. Hij is angstig en hier en daar moedeloos, maar moet toch voor de comic relief zorgen. Een moeilijke combinatie die hij prima weet neer te zetten. Wellicht door een soort zelfspot speelt Ben Affleck een acteur die door zijn geweldige talent geprezen wordt in Engeland. Je vraagt je af hoeveel hij uit de werkelijkheid haalt om zijn rol te spelen.

Naast deze grotere namen is een grote schare aan Britse acteurs in de film waarvan de grote meerderheid ervaring heeft met sitcoms. Daardoor is er voldoende humor die vloeiend en goed getimed wordt gebracht. Een van de leukste rollen heeft Mark Williams als stotterende verteller, maar uit deze verzameling comedians wordt de meest opvallende rol vertolkt door Martin ‘Men Behaving Badly’ Clunes.

‘Shakespeare in Love’ is een romantische komedie, maar wel één die zeer goed door mannen te verteren is. Iets wat doorgaans niet over dit genre gezegd kan worden. Het verhaal zit goed in elkaar, de grappen zijn goed gevonden en dwalen niet af in goedkope humor, het acteerwerk is prima en de hoofdrolspelers zijn geen tieners. Mocht je als man naar de videotheek worden gestuurd door je vriendin, dan is de keuze voor deze film dubbel goed (zelfs al heeft ze de film al eens gezien): je laat je van je gevoelige kant zien en je gaat je prima vermaken.

Roland Torenbeek

Waardering: 5

Bioscooprelease: 25 februari 1999