Shalako (1968)

Regie: Edward Dmytryk | 110 minuten | drama, western, romantiek | Acteurs: Sean Connery, Brigitte Bardot, Stephen Boyd, Jack Hawkins, Peter van Eyck, Honor Blackman, Woody Strode, Eric Sykes, Alexander Knox, Valerie French, Julian Mateos, Don Red Barry, Rodd Redwing, Chief Tug Smith, Hans de Vries

‘Shalako’ is een onwaarschijnlijk clichématig verhaal over een aanvankelijk onmogelijke liefde tussen twee tegenovergestelde karakters, waarvan de rollen vertolkt worden door Sean Connery en Brigitte Bardot. Het zijn ook deze namen op de affiche die de film moeten verkopen. Het acteerniveau van zowel de hoofdrolspelers als van de rest van de cast is bedroevend slecht te noemen. Op simpele wijze worden de toch al nietszeggende dialogen opgelezen, waardoor de kijker geen sympathie krijgt voor de personages. Ook de chemie en aantrekkingskracht in een liefdesverhaal als deze is onontbeerlijk, maar jammer genoeg ontbreekt van beide elk spoor. Hier zijn de acteerprestaties maar ook het stereotype van de karakters debet aan. Op kinderlijke wijze wordt invulling gegeven aan het begrip “cowboys en indianen”.

De film die erg traag is en mede daardoor ook langdradig overkomt, kent geen actie-elementen die je lang bij zullen blijven. De schietpartijen worden zo in beeld gebracht dat het een belediging is voor de kijker. Meer dan het laten zien van rookpluimpjes en het laten horen van knallen is het niet. O ja, af en toe stort iemand op “dramatische” wijze te aarde en zoeft er een verdwaalde pijl door de lucht. Het gevecht tussen Shalako en Chato (stamhoofd van de Apache indianen) dat als hoogtepunt van de film wordt gebracht, is erg slecht gechoreografeerd en uitgevoerd. Daarmee is deze climax tekenend voor de film.

Ook cinematografisch schiet de film tekort. Mooie plaatjes van het woeste landschap, zoals bijvoorbeeld in de films van Sergio Leone, ontbreken en ook in de scènes waar mensen voorkomen wordt geen moeite gedaan om hen fatsoenlijk in beeld te brengen.

Het geheel komt nogal ongeïnspireerd over. Deze film moet je heel gauw vergeten en gelukkig hebben Sean Connery en Brigitte Bardot wel degelijk films gemaakt, die een beter beeld geven van hun acteerniveau. Ook de echte fan moet deze film maar als een losse flodder beschouwen.

Lodi Meijer

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 19 december 1968