Shame (2011)

Regie: Steve McQueen | 99 minuten | drama | Acteurs: Michael Fassbender, Carey Mulligan, Lucy Walters, Mari-Ange Ramirez, James Badge Dale, Nicole Beharie

De tweede film van regisseur Steve McQueen is ook de tweede samenwerking met rasacteur Michael Fassbender. In een stijl die te vergelijken valt met McQueens debuut ‘Hunger’ (2008) volgt het subtiele camerawerk van Sean Bobbitt hoofdrolspeler Brandon, die lijdt aan een seksverslaving – en lijden doet hij echt – die hij met moeite kan hanteren tot zijn zusje bij hem intrekt. De neerwaartse spiraal van de karakters wordt hier getoond zonder gemaakte tekenen van grootsheid door cast en crew. Werkelijk realistisch en ruw zien we zo wat een verslaving is, doordat we met de camera lijdzaam toezien hoe Brandon de greep op zijn leven verliest.

De grootse verhalen over de rating in Amerika zijn licht overtrokken. Hoewel we zowel Carey Mulligan als Michael Fassbender volledig naakt zien, zijn de beelden nauwelijks erotisch te noemen. Shockerend en verontrustend des te meer. En zo vervolgen Mulligan en Fassbender met hun prestaties hun opmars in Hollywood, en zien we weer een nieuwe generatie de filmwereld veroveren.

Het scenario van de film werd van zijn nuances voorzien door Abi Morgan, een theaterschrijver die McQueen erbij haalde om van alle personages levende karakters te maken. Met de cast erbij werden biografieën uitgedacht en uitgeschreven, tot in de kleinste details, waarna ze in hun rol konden kruipen. Zo zien we Fassbender en Mulligan niet alleen acteren in hun praten, maar ook in hun zwijgen. Een oogopslag, een kleine vertrekking van de spieren, het licht buigen van het hoofd, om even later los te barsten. De gelijkenissen met ‘Hunger’ (dat McQueen ook samen met een theaterscenarist schreef) zijn zo fraai en overduidelijk.

‘Shame’ is zo compleet. Steve McQueen maakte een perfecte opvolger van zijn debuut. Geen enkele fout valt bij nadere verwikkeling te ontdekken in beeld, geluid, script of regie. Tot aan de – subtiele – montage is alles haarfijn uitgewerkt door een groot regietalent waarvan we nog veel mogen verwachten.

Luuk Imhann

Waardering: 5

Bioscooprelease: 9 februari 2012
DVD-release: 4 juni 2012