Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)

Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings CinemagazineRegie: Destin Daniel Cretton | 132 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Simu Liu, Tony Chiu-Wai Leung, Awkwafina, Ben Kingsley, Meng’er Zhang, Fala Chen, Michelle Yeoh, Wah Yuen, Florian Munteanu, Andy Le, Paul W. He, Jayden Zhang, Elodie Fong, Arnold Sun, Stephanie Hsu, Kunal Dudheker, Tsai Chin, Jodi Long, Dallas Liu, Ronny Chieng, Daniel Liu, Stella Ye

Het karakter Shang-Chi verscheen al in 1973 in de stripboeken. In 2018 gaf Marvel Shang-Chi groen licht voor de eerste Marvel-film met een Aziatische hoofdrolspeler. In 2019 is de Amerikaans-Japanse filmmaker Destin Daniel Cretton, bekend van ‘Short Term 12’ en ‘Just Mercy’ als regisseur aangesteld. Alhoewel Cretton nooit echt geïnteresseerd is geweest een superheldenfilm te regisseren, zag hij wel het belang van het creëren van een wereld en superheld waar Aziatische kinderen zichzelf in zouden herkennen. En hier is hij prima in geslaagd. Nu is ‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’ de 25ste film in de Marvel Cinematic Universe en maakt deel uit van Phase Four (Fase Vier).

Lang geleden vindt Xu Wenwu (Tony Chiu-Wai Leung) tien mysterieuze ringen die hem onsterfelijk maken en goddelijke krachten geven. Hij richt de Ten Rings-organisatie op die gedurende het verloop van de geschiedenis een wereldmacht wordt. Jaren later (in 1996), is hij in een bamboe-oerwoud op zoek naar Ta Lo, een rijk waar mythische Chinese wezens leven. Echter, bij de ingang wordt hij door de bewaker, Ying Li (Fala Chen), tegengehouden. Ze worden verliefd. De achterban van Ying Li accepteert Wenwu niet waardoor Ying Li dit rijk verlaat om met Wenwu een leven op te bouwen. Ook Wenwu, zijn hart vertederd door de liefde, bergt de ringen op en stort zich op het gezinsleven. Ze krijgen twee kinderen, Shang-Chi (Simu Liu) en Xialing (Meng’er Zhang) en ze zijn gelukkig. Echter, het verleden laat zich niet vergeten en ontspoort het gezinsleven. Jaren later werkt Shang-Chi, ver van zijn familie, in San Francisco. Hij werkt met zijn beste vriendin die niets van zijn verleden af weet. Op een dag wordt hij door een groep aangevallen en verandert alles. Dit leidt hem terug naar zijn verleden. En de monsters die daar op hem wachten.

De plot van ‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’ is de standaard Hero’s Journey-verhaallijn waarbij de protagonist wordt geforceerd een weg in te slaan die leidt tot zelfontdekking, zelfontwikkeling en een betere wereld. Echter, waar alle MCU-films gaan over macht en werelddominantie, gaat deze over liefde. De plot maakt tegelijkertijd ook deel uit van de MCU. De organisatie van The Ten Rings is namelijk al in eerdere Marvel-films voorgekomen, zoals in ‘Iron Man’ en ‘Iron Man Three’. In ‘Shang-Chi’ wordt veel meer duidelijk over The Ten Rings en werpt een retrospectief licht op de Marvel-verhaallijnen.

Volgens Victoria Alonso, vice-president van Marvel, was Simu Liu, vooral vanwege zijn passie voor het karakter, altijd de keus geweest voor Shang-chi. Marvel staat bekend om goede casting en ook hier doen ze niet tekort. Simu Liu had de zware taak om Shang-Chi op het witte doek te vertolken en hem tot een waardig MCU-lid te maken. De gevechtsscènes zijn overtuigend, dominant en vloeiend als water. Alhoewel het karakter soms een beetje houterig is, met een niet al te breed emotioneel spectrum, is zijn algehele performance van Marvel-waarde.

Tony Chiu-Wai Leung, een legende in China, mag natuurlijk niet onbesproken blijven. Van Marvel kreeg hij vrij spel om de backstory van zijn eigen karakter te bedenken. Tony straalt in zijn rol als Xu Wenwu kalme kracht uit, de stille dominantie van een leider, de ijzeren hand in een satijnen handschoen. Hij is de wijze vader wiens motieven je begrijpt, zonder achter zijn ‘hoe’ te staan. Dit maakt het karakter complex en interessant.

Hoe serieus de onderwerpen ook zijn, in Marvel-films is de snaar van de spanning nooit altijd strak gespannen. Awkwafina en Ben Kingsley, respectievelijk als Katy en Trevor Slattery, zijn de ijsbrekers, de Marvel-komedianten die het gewicht van zware emotionele ladingen dragelijk maken. Verder lijkt het alsof er geen Chinese film gemaakt wordt zonder Michelle Yeoh (in de rol van Ying Nan). Op het pad van de held is ze de mentor die deze op weg helpt naar zichzelf. Alhoewel ze een geweldige actrice is, is dit geen film die al teveel vergt van haar acteertalenten.

‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’ is een onderhoudende actiefilm met meesterlijke special effects en perfect gechoreografeerde vechtscènes. De plot is redelijk standaard en voorspelbaar. De conversaties zijn er meestal om de film op weg te helpen. Binnen de krappe parameters van het verhaal maken de acteurs er het beste van en is deze film een waardige toevoeging aan het ijzeren repertoire van de MCU. Verwacht geen filosofische diepgang maar dat je vermaakt wordt, is zeker.

Gerold Kort

Waardering: 4

Bioscooprelease: 1 september 2021