Shank (2010)

Regie: Mo Ali | 92 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Adam Deacon, Kedar Williams-Stirling, Ashley Bashy Thomas, Michael Socha, Jan Uddin, Kaya Scodelario, Jennie Jacques, Rheanne Murray, Jerome Holder, Colin Salmon, Terry Stone, Robbie Gee, Luke de Woolfson, Robert Fucilla, Eddie Kadi

‘Shank’ kan worden gezien als ‘Mad Max’ gecombineerd met ‘Boyz ’n the Hood’. In het Londen van de nabije toekomst, 2015, maken straatbendes de dienst uit. Iedereen is op zijn of haar manier op zoek naar ‘snacks’ oftewel eten. De verschillende bendes staan elkaar naar het leven in de strijd om dit gouden goedje.

De geweldloze Paper Chaserz, bestaande uit Rager, Junior, Kickz, Sweet Boy en Craze weten het geweld lang te ontlopen. Totdat het tijdens een gevecht met een andere bende grondig uit de hand loopt. Rager wordt neergestoken en overlijdt. Zijn jongere broer, Junior, getuige van het onheil, zweert wraak. Want ‘geweld is de enige manier om echt gehoord te worden’. Maar om je te wreken moeten de ‘buurten’ daar mee instemmen, dus wat we zien is een zoektocht langs verschillende tipgevers en helpende handen. Van Breezer gaat het naar Beano. Na een hondengevecht belanden ze voor informatie bij Papa, alles om dichterbij Tugz te komen, de leider van de Souljahz, die de dood van Rager op zijn geweten heeft. Uiteindelijk, via de Slaughter Girls en ‘opperhoofd’ Whisper, komt het tot een confrontatie met de Souljahz. Zal Junior zich wreken of besluit hij te handelen naar wat zijn broer hem ooit voorschreef?

‘Shank’ blinkt uit in heel jong willen zijn. Schokkerige beelden, twee stukjes op games gebaseerde animaties met Junior in de hoofdrol, veel onnodig geweld en schelden. Tel daar ‘casual sex’, stoerdoenerij en slechte teksten bij op en je hebt een slap aftreksel van de betere films binnen het genre. Met geen van de hoofdrolspelers krijg je een klik, niemand weet overtuigend een rol neer te zetten. Het zijn allemaal karikaturen, vooral Whisper.

Het motto van de bendeleden: “Als je niet een van ons bent, ben je een slachtoffer.” Zo voel je je inderdaad na het bekijken van deze film. Afgemaakt met een zeer ‘cheesy’ eindscène, begeleid door de tekst: “Probeer de verborgen schoonheid te ontdekken tussen het vuil en de ellende.” Het blijkt moeilijk om uit ‘Shank’ enige schoonheid te peuren. Ach ja, de ‘meest opwindende en controversiële actiethriller van het jaar’, zoals de film wordt aangekondigd, is ‘Shank’ niet. Één ster voor de moeite en één ster voor de originele tussendoor animaties. Meer niet? Nee, daarvoor is het allemaal te eendimensionaal en te weinig opwindend. Voor een jongere doelgroep is deze film misschien de ‘bom’. Voor de meer volwassen kijker valt er toch zeer weinig te genieten. Jammer. De volgende keer verwachten we iets ‘Mo’, Ali…

Ruud Stift