Shark Season (2020)

Recensie Shark Season CinemagazineRegie: Jared Cohn | 90 minuten | actie | Acteurs: Michael Madsen, Paige McGarvin, Juliana Destefano, Jack Pearson, Lauren E. Hubbard, Nicholas Ryan, Josh Lovejoy, Ben Gelera, Eric Goldsmith, Christian Frazier, Jack Pearson

“Gebaseerd op echte gebeurtenissen”, prijkt in koeienletters op de filmposter van ‘Shark Season’. Een slecht teken, want vaak zijn zulke one-liners bedoeld om mensen over de streep te trekken die normaliter niet van het genre houden. Want als een haaienfilm op echte gebeurtenissen is gebaseerd, zal het vast niet zo bloederig zijn en met respect voor de nabestaanden zijn gemaakt. Toch?

Nee. ‘Shark Season’ is ontsproten uit het brein van regisseur Jared Cohn. Deze cineast nam een krantenknipsel over een haaienaanval als uitgangspunt voor deze film en vulde het verhaal aan met zijn eigen fantasie. ‘Shark Season’ klinkt vooral heel erg als ‘Jaws’. Zo wordt in deze pulpfilm ook een slaperig kuststadje geterroriseerd door haaien. De hulp van haaienjagers en marinebiologen moet eraan te pas komen om deze zeemonsters te stoppen.

Naast de realiteit als inspiratiebron moet ook acteur Michael Madsen als trekpleister dienen. Deze beste man is zijn mojo al jaren kwijt en alleen in Tarantino-films nog te pruimen. In deze film is de Amerikaan niet al te best. Hij heeft er weinig zin in en slaagt er niet in om een noemenswaardig personage neer te zetten. Nu krijgt hij ook geen gedegen tegenspel van de cast vol C-garnituur.

‘Shark Season’ is een productie uit de Asylum-stal. Deze filmstudio grossiert in goedkope pulpfilms die voor een appel en een ei gemaakt worden en veelal meeliften op het succes van blockbusters. Zo worden er aan de lopende band slappe klonen van ‘The Avengers’ (‘The Avengers Grimm’), ‘Transformers’ (‘Transmorphers’) en andere hitfilms (‘Titanic 2’) ingeblikt. Het meeste geld wordt in de hoesjes gepompt, zodat deze B-films op grote kaskrakers lijken. In de hoop dat onwetende (groot)ouders per ongeluk een nepperd in plaats van the real deal kopen. Niet doen. ‘Shark Season’ is een ontiegelijk suffe film met slecht acteerwerk, stupide special effects en een tergend slecht verhaal.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1

VOD-release: 3 december 2020
DVD-release: 3 december 2020