Sharknado 2: The Second One (2014)

Regie: Anthony C. Ferrante | 90 minuten | horror, science fiction, thriller | Acteurs: Ian Ziering, Tara Reid, Vivica A. Fox, Mark McGrath, Kari Wuhrer, Courtney Baxter, Dante Palminteri, Judd Hirsch, Stephanie Abrams, Kurt Angle, Benjy Bronk, Downtown Julie Brown, Juan Castano, Don Castro, Lyman Chen, Billy Ray Cyrus, Sandra ‘Pepa’ Denton, Andy Dick, D.C. Douglas, Michael Dugan, Nathan Fast, Jared Fogle, Judah Friedlander, David L. Garber, Nimo Gandhi, Robert Hays, Perez Hilton, Melanie Hinkle, Daymond John, Richard Kind, Robert Klein, David Lambo, Matt Lauer, Biz Markie, Kelly Osbourne, Kelly Oxford, Kelly Ripa, Petunia

Na het succes van het eerste deel – ja, er keken veel mensen naar die goedkoop gemaakte pulp – besloot SyFy Channel om een opvolger te maken. De hype moest direct uitgemolken worden en op het moment van schrijven, wordt er al aan een derde deel rond de ‘haainado’s’ (tornado’s met scholen haaien erin) gewerkt. Dat het origineel populair was, blijkt uit alles in ‘Sharknado 2: The Second One’. Er zijn talloze cameo’s van bekende tv-sterren te zien en broodjesketen Subway’s laat er geen misverstand over bestaan dat ze financieel hebben bijgedragen aan deze productie…

In ‘Sharknado 2: The Second One’ is antiheld Fin (Ian “Beverly Hills 90210” Ziering) weer samen met zijn ex (Tara ‘American Pie’ Reid). Het duo probeert te ontspannen na een gruwelijke haainado te hebben overleefd, maar dat zit er niet in. Voordat het duo het weet, wordt hun vakantiebestemming New York belaagd door rondvliegende haaien en extreme rukwinden. Haal de kettingzaag maar uit het vet!

Het eerste dat opvalt als je dit vervolg ziet, is dat de makers overduidelijk weten dat ze een opvolger van een cultklassieker maakten. Reality-ster Kelly Osbourne duikt op in een cameo en zij is niet de enige. Een hoop vergeten ‘sterren’ duikt op in nietszeggende bijrolletjes. Er wordt wel erg opzichtig naar aandacht gehengeld. Ook de prominente productplacing leidt enorm af. ‘Sharknado 2: The Second One’ doet te opzichtig z’n best om camp te zijn. Soms is dat irritant.

Gelukkig blijft deze productie van Anthony C. Ferrante erg vermakelijk. De sterfscènes zijn gevarieerder en hij zorgt voor een paar briljante vondsten (iets met een achtervolgingsscène met het Vrijheidsbeeld). Daarnaast zijn een aantal scènes met weermannen (“Het gaat haaien regenen, gemiddeld met 5 cm per uur”) hilarisch. Verder is het tof om een uitgedijde Vivica A. Fox in een vermakelijke bijrol te zien. De troef van deze film is opnieuw Ziering. Hij zet z’n bordkartonnen personage lekker dik aan en heeft er zichtbaar plezier in. Volkomen terecht, want hij krijgt een paar briljante one liners in de mond gelegd. Ook Reid mag zich ditmaal uitleven met moordwapens en dat levert een paar geweldige beelden op. De special effects komen opnieuw uit een sterk verouderde pc uit de jaren 90, maar dat mag de pret niet drukken. Er zijn gelukkig geen echte haaien gewond geraakt tijdens het maken van deze cinematografische kolder.

Het nieuwtje is eraf, maar de liefhebber van onvervalste pulp mag deze idiote B-film niet missen. Alleen jammer van de overdadige productplacement.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

DVD-release: 4 december 2014