Sheitan (2006)

Regie: Kim Chapiron | 94 minuten | komedie, horror, thriller | Acteurs: Vincent Cassel, Olivier Bartélémy, Roxane Mesquida, Nico Le Phat Tan, Leïla Bekhti, Ladj Ly, Julie-Marie Parmentier, Gérald Thomassin, Quentin Lasbazeilles, Guillaume Bacquet, Alexandre Borrel, Georgette Crochon, François Levantal, Monica Bellucci, Oxmo Puccino

‘Sheitan’ is de eerste grote productie van de regisseur Kim Chapiron. Op zich zeer opvallend, een Franse combinatie van horror en humor. Of deze combinatie zeer geslaagd is, wordt al snel beantwoord.

De film draait om een stel losgeslagen tieners die overnachten in de provincie bij een wel heel vreemd dorp. Al snel komen ze Joseph (Vincent Cassel) tegen bij wie het een en ander los lijkt te zitten in z’n hoofd. Als hij hen vervolgens uitnodigt om Kerstavond bij hem te vieren, begint het verhaal pas echt.

‘Sheitan’ kenmerkt zich vanaf het begin als een bijzondere Franse film. Waar de meeste Franse films zich nog enigszins willen presenteren als een stukje cultuur, pretendeert ‘Sheitan’ niets en presenteert de film zonder blikken en blozen bloedige horror en gitzwarte humor.

Hoewel een satanisch dorp een veel gebruikt horrorscenario is, geeft ‘Sheitan’ een leuke aanvulling door een aantal zeer on-Amerikaanse elementen er in te gooien. Zo zijn twee van de jongeren Moslim en brengen ze dat ook duidelijk naar voren in een discussie. Daarnaast gaat de film ook niet om een onpersoonlijk kwaad dat losslaat en is het einde prettig origineel.

Toch is ‘Sheitan’ ook weer een typische tienerhorror. De bekende perikelen die tieners hebben in horrors komen voorbij en natuurlijk duiken ook de onvermijdelijke seksscènes op. Daarnaast maakt ‘Sheitan’ gebruik van dezelfde soort opbouw- en verhaal technieken als andere horrors. Niet dat het voorspelbaar is, nee, het is alleen heel herkenbaar. Verder speelt ‘Sheitan’ op een leuke manier met spanning. De hele tijd verwacht je dat er iets smerigs gaat gebeuren, maar steeds weer wordt het uitgesteld en wordt er meestal op geantwoord met humor.

De acteurs spelen goed. De losgeslagen tieners worden goed vertolkt maar vooral Vincent Cassel is fantastisch als de psychopathische boer. Het is dan ook geen wonder dat de productie van de film in zijn handen ligt.

‘Sheitan’ is een onverwachts leuke horror die humor combineert met een goede opbouw. Zeker de moeite waard!

Bertine van Hövell