Sherlock Holmes (2009)

Regie: Guy Ritchie | 128 minuten | actie, drama, thriller, avontuur, misdaad | Acteurs: Rachel McAdams, Robert Downey Jr., Jude Law, Mark Strong, Kelly Reilly, Eddie Marsan, James Fox, Hans Matheson, William Hope, Bronagh Gallagher, Geraldine James, William Houston, Robert Maillet, Joe Egan, Robert Stone, David Garrick, James A. Stephens, Terry Taplin    

Sherlock Holmes en Dr. John Watson, zijn vriend, kompaan in de misdaadbestrijding en huisgenoot in Bakerstreet 221B, doen samen met inspecteur Lestrade (Eddie Marsan) van Scotland Yard een inval. Holmes en Watson zijn echter ‘per ongeluk’ iets te vroeg. Ze grijpen in bij een geheim ritueel waarbij een jonge vrouw in een witte jurk op een altaar ligt. De leider van het ritueel blijkt niemand minder dan de invloedrijke Lord Blackwood (Mark Strong) te zijn. Door toedoen van Holmes en Watson verdwijnt Blackwood achter de tralies en wordt aansluitend veroordeeld tot de strop. Zijn laatste verzoek is om Sherlock Holmes te spreken en dat verzoek wordt ingewilligd. Holmes raakt geïntrigeerd door deze man die over duistere machten schijnt te beschikken. Blackwood kan de geest van anderen beïnvloeden en dingen doen waarvoor geen verklaring bestaat. Hij beweert zelfs dat hij kan herrijzen uit de dood, maar als Dr. Watson zijn lijk na de executie controleert, kan hij niet anders dan dood door verstikking constateren.

Met Lord Blackwood veilig in zijn kist lijkt alles in een rustiger vaarwater te komen, behalve dan dat Holmes zich als een jaloers kind gedraagt tegenover Mary Morstan (Kelly Reilly), de verloofde van Watson. Holmes doet heftig zijn best om de aanstaande verhuizing van Watson naar een huis voor Mary en hem samen te saboteren. De verhuizing markeert namelijk tevens het einde van hun jarenlange samenwerking. Maar natuurlijk is dit niet het enige waarover Holmes zich zorgen moet maken. Al gauw blijkt voor Lord Blackwood de dood inderdaad niet het einde te zijn, zoals hij al zelfverzekerd had aangekondigd, en ook verschijnt Irene Adler (Rachel McAdams) ten tonele, de enige vrouw voor wie Holmes respect heeft, bewondering zelfs voor haar criminele creativiteit. Het wordt echter geen romantisch samenzijn. Irene Adler wordt door een onbekende opdrachtgever gedwongen om gebruik te maken van Holmes’ genegenheid voor haar.

Met twee van zulke tegenstanders van formaat is er flink wat werk aan de winkel voor Sherlock Holmes, met of zonder Dr. Watson. Een verrukkelijke interpretatie van het onverwoestbare speurdersduo Sherlock Holmes en Dr. Watson. Guy Ritchie is er in geslaagd om met veel respect voor de erfenis van Sir Arthur Conan Doyle een eigen, zeer smakelijke versie te maken van dit illustere tweetal. Met veel vaart, onderlinge humor en een onverbiddelijke verknochtheid aan elkaar gaan ze de strijd aan met machtige, ogenschijnlijk onoverwinnelijke tegenstanders. Helemaal zoals dat in een goede Holmes film hoort.

Het samenspel tussen Robert Downey Jr. en Jude Law is heel erg leuk, maar ook grimmig op een grappige manier. Robert Downey Jr. plaatst zich met zijn uitvoering van Sherlock Holmes op gelijke hoogte met vertolkers als Basil Rathbone en Jeremy Brett door ook de minder goede kanten van de extreem intelligente detective te laten zien zonder dat hij daardoor aan respect inboet. Bijzonder knap is de manier waarop Guy Ritchie de magie van de technische onderlegde opsporingsmethoden van Holmes intact heeft weten te houden, een van de meest aansprekende componenten van dit personage. Deze op zichzelf ouderwetse hoogstandjes zijn zelfs spannend voor een publiek dat onderhand toch wel het nodige gewend is op dat gebied. Ook de rauwe fysieke kant van Holmes die als bokser ook grotere tegenstanders kan vellen, puur door zijn hersens optimaal te gebruiken om zijn mindere spiermassa en lichaamsomvang te compenseren, is erg aantrekkelijk.

Deze gewelddadige kant van de pugilist Holmes is in veel uitvoeringen onbenut gelaten, terwijl dit in combinatie met zijn verslaving aan verdovende middelen en zijn strenge rechtvaardigheidsgevoel hem als karakter juist zo intrigerend maakt. Een heerlijke film met lekker veel actie uitgevoerd in een hoog tempo, geestig acteerwerk en decors, interieurs en kleding om door een ringetje te halen. Vooral niet aarzelen, gewoon gaan zien en genieten.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 7 januari 2010