Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking (2004)

Regie: Simon Cellan Jones | 99 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Rupert Everett, Ian Hart, Nicholas Palliser, Neil Dudgeon, Anne Carroll, Tamsin Egerton, Perdita Weks, Jennifer Moule, Eleanor David, John Cunningham, Michael Fassbender, Jonathan Hyde, Gina Beck, Helen McCrory, Andrew Wisher

De jonge lady Alice Pentney wordt dood aangetroffen, met om haar nek en in haar keel een zijden kous. Haar ouders, de hertog en hertogin van Narborough, weten zich geen raad en schakelen detective Sherlock Holmes in. Al snel wordt opnieuw een jonge vrouw vermist: ook een dochter van een rijke familie. Het is duidelijk dat de detective te maken heeft met een perverse seriemoordenaar. Samen met Doctor Watson (Ian Hart), zijn rechter hand, begint Sherlock zijn speurtocht.

Het verhaal van ‘Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking’ is niet erg sterk. Het begin is erg langdradig en het plot is voorspelbaar. Jammer, maar eigenlijk maakt het niet veel uit. De sfeer van de film is namelijk perfect. Korte dialogen, voortdurende witte dikke mist, paard en wagens, deftige jurken, klassieke muziek: overal is aangedacht. De legendarische detective Sherlock Holmes wordt vertolkt door acteur Rupert Everett, bekend van onder andere: ‘My Best Friend’s Wedding’ en ‘Shakespeare in Love’. De rol van de pijprokende en vioolspelende Holmes is hem op het lijf geschreven. Everett is wel iets te jong, maar qua doen en laten komt hij niets te kort. De acteur is lang, charmant, gereserveerd en heeft een Britse accent: net als de legendarische detective.

Deze film, gemaakt door BBC, is een eerbetoon aan de verhalen van schrijver Arthur Conan Doyle. Zijn personage wordt afgeschilderd als een briljant man. De onbenullige Engelse politie lost geen moord op terwijl Holmes keer op keer goed zit. Als Holmes een ‘crime scene’ betreedt horen klinkt er heel kort spannende muziek. De detective kijkt een aantal keer ernstig rond: alleen hij, zijn scherpe oog en briljante geest. Zijn gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen: binnen een aantal minuten weet hij precies wat er is gebeurd.
De briljante speurder Sherlock Holmes is een creatie van de Britse arts en schrijver Arthur Conan Doyle (1859 – 1930). Holmes ontving zijn cliënten in zijn flat, op het beroemde adres 221b Baker Street in Londen, waar vandaag de dag een geheel aan de detective gewijd museum gevestigd is. De avonturen worden verteld vanuit het perspectief van zijn goede vriend en assistent, dokter John H. Watson. Over het tweetal zijn in totaal vier romans en 56 korte verhalen verschenen. In 2002 kwam regisseur Simon Cellan Jones met de verfilming van het verhaal ‘The Hound of the Baskervilles’, met in de hoofdrollen dezelfde acteurs.

Ken je Sherlock Holmes niet, dan valt de film waarschijnlijk tegen. Het verhaal is niet erg origineel of verrassend. ‘Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking’ is vooral een aanrader voor fans van het personage. Zij zullen de sfeer en de uitwerking van de karakters zeker kunnen waarderen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3.5