She’s All That (1999)

Regie: Paul Iscove | 95 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Freddie Prinze Jr., Rachael Leigh Cook, Matthew Lillard, Paul Walker, Jodi Lyn O’Keefe, Kevin Pollak, Anna Paquin, Kieran Culkin, Elden Henson, Usher Raymond, Kimberly ‘Lil’ Kim’ Jones, Gabrielle Union, Dulé Hill, Tamara Mello, Clea DuVall, Tim Matheson, Debbi Morgan, Alexis Arquette, Dave Buzzotta, Chris Owen, Charlie Dell, Michael Milhoan, Carlos Jacott, Ashlee Levitch, Vanessa Lee Chester, Patricia Charbonneau, Katharine Towne

Arme nerds, populaire rich kids en een weddenschap. ‘She’s All That’ slaat op Laney Boggs die het helemaal is nadat ze door een weddenschap wordt omgetoverd tot een beauty. Het verhaal van de transformatie van lelijk eendje naar prachtige zwaan komt oorspronkelijk uit het toneelstuk ‘Pygmalion’ van de Engelse toneelschrijver Bernard Shaw. De beroemdste verfilming ervan is ‘My Fair Lady’ (1964) met Audrey Hepburn, maar het thema kent vele versies zoals ‘Trading Places’ (1983), ‘Overboard’ (1987) en ‘Pretty Woman’ (1990). Grofweg is ‘She’s All That’ de highschool versie van ‘My Fair Lady’.

Hoewel het verhaal dus niet uitblinkt qua originaliteit zul je je toch goed kunnen vermaken met deze herkenbare karakters van de middelbare school. Daar is populariteit natuurlijk van het allergrootste belang. Zelf was de Freddie Prinze jr. vroeger een buitenbeentje, maar hier speelt hij de knapste en populairste jongen van Harrison highschool (zelfde set als ‘Buffy’). Het cliché van populair en onintelligent is bij hem overgeslagen. Maar wedlegger Dean, een rol van de aantrekkelijke Paul Walker, is juist wel het stereotype van een leeghoofdige bink. Jodi Lyn O’Keefe is als Taylor Vaughn de belichaming van alle gemene, populaire, rijke meiden op de middelbare school. Het is net zo makkelijk om haar te haten als van de bebrilde Laney te houden. Door Rachael Leigh Cook is Laney (haar doorbraak rol) petite, charmant en gevoelig. Beter hadden ze niet kunnen casten. Zij en Freddie Prinze Jr. passen goed bij elkaar op het scherm.

Toegegeven moet worden dat je allang kan zien dat Laney knap is. Lenzen, nieuwe kleren en een nieuwe coupe zijn kleinigheden. Die metamorfose duurt zo’n vijf minuten. Maar Laney moet ook geestelijk een metamorfose ondergaan. Door het overlijden van haar moeder is Laney mensenschuw geworden. Tegelijkertijd worstelt Zach met zijn eigen keuzes voor de toekomst. Dit geeft ‘She’s all that’ toch iets meer inhoud dan de gemiddelde tienerfilm. Daarnaast zitten er grappige quotes in, “I feel just like Julia Roberts in ‘Pretty Woman. Except for that whole hooker thing.”

Matthew Lillard maakt reality showdeelnemers helemaal belachelijk als ex-Real World kandidaat Brock Hudson. Hij gaat compleet uit zijn dak tijdens een dansscène. Een andere grote dansscène is tijdens het eindbal (op het laatste moment toegevoegd aan de film). Plotseling zijn alle leerlingen professionele dansers die ingestudeerd bewegen op Fatboy Slim’s The Rockafeller Skank. Van de cast is dan alleen Jodi Lyn O’Keefe goed te zien, de rest kan blijkbaar niet zo goed dansen. De meeste castleden zijn bekende gezichten uit populaire tienerfilms of -series. Maar de film kon ook rekenen op de talenten van Anna Paquin, Kevin Pollak, Elden Henson en Kieran Culkin. Ook spelen zangers Usher Raymond en ‘Lil’ Kim’ kleine rollen. De film werd, een grote hit, meeliftend op de tienerfilmrage gestart door ‘Scream’ (1996). Van de soundtrack werd ‘Kiss Me’ van Sixpence None the Richer een hitnummer. Voorspelbaar is ‘She’s All That’ zeker, er wordt ook veelvuldig met highschool clichés gestrooid. Maar als je van zonnige, sexy, tiener rom-koms houdt zul je dit een van de leukste vinden.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4

Bioscooprelease: 3 juni 1999