She’s the Man (2006)

Regie: Andy Fickman | 108 minuten | komedie | Acteurs: Amanda Bynes, Channing Tatum, Laura Ramsey, Robert Hoffman, Jonathan Sadowski, Alex Breckenridge, Julie Hagerty, Vinnie Jones, David Cross, Amada Crew, Jessica Lucas, Brandon Jay McLaren, Clifton MaCabe Murray, James Snyder, James Kirk

Als haar broer stiekem naar Londen vertrekt om daar door te breken met zijn band en van school spijbelt, besluit zijn zus Viola zijn plaats in te nemen op zijn nieuwe school. Op haar school is het meisjesvoetbalteam opgeheven. Op deze elitaire kostschool kan ze zich weer op het voetbal storten. Om in haar rol van man te blijven kost veel energie, als ze dan ook nog verliefd wordt op haar kamergenoot…

Shakespeare, de beroemdste Renaissance schrijver, schreef prachtige tragedies, sonnetten en komedies. Zijn komedie ‘Twelfth Night’ (1599) was de basis van ‘She’s the Man’. Om meteen een cliché uit de kast te trekken: Shakespeare zou zich omdraaien in zijn graf.

Centraal in ‘Twelfth Night’ en ‘She’s the Man’ is de persoonsverwisseling van de tweeling Viola en Sebastian. Viola’s passie is voetbal en har leven stort in als het meisjesvoetbalteam op haar hogeschool wordt opgeheven. Als haar broer besluit er van door te gaan, is de keuze snel gemaakt om in zijn plaats naar zijn nieuwe school te gaan. En geselecteerd te worden voor het voetbalteam aldaar.

Zo gezegd, zo gedaan. Misschien wel grappig, maar zeker niet geloofwaardig, de switch van geslacht. Tenzij het echt zo is dat alle mannen boeren laten, niet over gevoelens kunnen praten en zo nu en dan in hun kruis krabben. Want dat schijnt de manier te zijn voor Viola om de wereld te overtuigen als man.

Niets zo saai als een film waarvan de afloop al bekend is voordat de begintitelsong is afgelopen. Voordat de film geëindigd is moet je als kijker wel het nodige doorstaan: verschuivende pruiken, douchescènes en tot slot een spetterende finale. Een jaloerse medestudent denkt het complot ontdekt te hebben. Sebastian/Viola wordt tijdens de belangrijke wedstrijd gedwongen om midden op het voetbalveld de broek te laten zakken om te bewijzen wat haar geslacht is. Om te lachen, gieren, brullen!

Enige pluspunt van ‘She’s the Man’ is Vinnie Jones. Na een paar succesvolle rollen (zoals in ‘Snatch’ en ‘Lock, Stock And Two Smoking Barrels’) en stoere commercials van Martini is hij de laatste tijd niet meer gespot in een publiekstrekker. Maar als voetbalcoach overtuigt hij zeker.

‘She’s the Man’ is een standaard highschoolfilm geworden die helaas weinig heel laat van het nalatenschap van Shakespeare.

Eline Lubberts

Waardering: 0.5

Bioscooprelease: 6 juli 2006